Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2011 15:20 | Správy | Zahraničné správy

Smrtiaca nákaza: Baktériu objavili v brokolici, cesnaku a baraních rohoch

Celý mesiac po neúspešnom pátraní určili nemeckí experti ohnisko nákazy nebezpečnej baktérie, ktorá si vyžiadala už 33 obetí.

Vážne zdravotné komplikácie spôsobila takmer 3 100 ľuďom. Neboli to španielske uhorky, paradajky ani šalát! E. coli napokon potvrdili v zeleninových klíčkoch z nemeckej biofarmy v Bienenbütteli v Dolnom Sasku. Vedci však varujú, že zárodkov baktérie EHEC je vo svete stále viac a podobné infekcie možno očakávať častejšie.

Nemeckí experti pri pátraní po pôvodci epidémie možno identifikovali tri konkrétne druhy klíčkov ako zdroj nákazy. Infikovaní zamestnanci farmy jedli najmä klíčky brokolice, cesnaku a baraních rohov. Úrady ľuďom odporučili, aby nekonzumovali ani klíčky, ktoré si vypestujú sami. Presný zdroj nákazy stále nie je celkom jasný.

V jednom konkrétnom prípade v Dolnom Sasku boli práve klíčky vypestované doma pravdepodobne zdrojom prenosu infekcie na jednu rodinu.

Baktérie EHEC na klíčkoch z biofarmy z Bienenbüttelu v Dolnom Sasku sú presne takého istého typu, ako črevná baktéria, ktorá zabíjala v Nemecku. Potvrdil to hovorca spolkového ministerstva pre ochranu spotrebiteľa Holger Eichele v Berlíne. Kmeň tejto baktérie zdravotníci našli aj u dvoch pracovníčok farmy. Príznaky smrteľného ochorenia sa však u nich zatiaľ neprejavili.

925223:article:true:true:true

Napriek odhaleniu ohniska hygienici stále nepoznajú prvotný zdroj nákazy. Mohli by ním byť infikované semená, nakazená voda alebo trus zvierat. Tento fakt znervózňuje najmä pestovateľov. „Chápem nespokojnosť farmárov, ktorí sedia ná zásobách uhoriek a rajčín. Ochrana verejného zdravia je však prioritou. Aj keby sme vďaka varovaniu zachránili len jeden život, stálo to za to,“ povedal k zmätočným informáciám o zdroji nákazy nemecký minister zdravotníctva Daniel Bahr.

S prvým podozrením, že zdrojom nákazy sú práve zeleninové klíčky, prišlo Nemecko už uplynulý týždeň, avšak ani jedna z odobratých vzoriek to spočiatku nepotvrdila. Epidémia je považovaná za doposiaľ najzávažnejšiu pozorovanú nákazu nielen v Nemecku, ale aj v Európe. Vyžiadala si už viac ako 33 obetí a 3 100 nakazených. Rozšírila sa do viac ako 13 krajín. Smrteľné obete, ktoré podľahli HUS-u (hemolyticko-uremický syndróm), pri ktorom dochádza k zlyhaniu obličiek a neurologickým ťažkostiam, však zaznamenali len v Nemecku a jednu obeť vo Švédsku.

Napriek tomu, že Nemecko už minulý týždeň zrušilo oficiálne varovanie pred konzumáciou ovocia a zeleniny, pestovatelia v celej Európe sa budú zo strát zotavovať ešte dlho. Európska komisia im prisľúbila 210 miliónov eur namiesto navrhovaných 150 miliónov eur. Španielom, ktorí pocítili najväčšie straty po tom, čo Nemecko vyhlásilo za zdroj nákazy španielske uhorky, sa zvýšená kompenzácia zdá stále ponižujúca.

Pacienti budú mať doživotné následky

Nemeckí lekári sa obávajú ťažkých a možno aj doživotných zdravotných následkov u osôb, u ktorých sa objavila nákaza E. coli. „Až sto pacientom EHEC choroba natoľko poškodila orgány, že budú potrebovať transplantáciu od darcov alebo chodiť doživotne na dialýzu,“ povedal pre magazín Bild am Sonntag zdravotnícky expert Karl Lauterbach. Varoval tiež pred ďalšími vlnami epidémie. „Zárodky EHEC sú všade na svete na vzostupe. V budúcnosti môže stále častejšie dochádzať k infekciám tohto typu,“ zdôraznil odborník.

Nakazený Prešovčan: Už má za sebou 4 dialýzy

Zdravotný stav pacienta, u ktorého zistili baktériu E. coli, je počas hospitalizácie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach naďalej stabilizovaný. „Pacient sa cíti subjektívne dobre, ale je potrebné, aby dostával komplexnú liečbu. V priebehu pobytu absolvoval štyri dialýzy,“ povedala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.

Nakazeného mladíka, ktorý má v tele iný kmeň nebezpečnej baktérie, priviezli do košickej nemocnice v stredu večer so zlým krvným obrazom a zhoršenou funkciou obličiek. Podľa hygienikov môže byť zdrojom jeho komplikácií kontaminovaná voda z horskej studničky. Kmeň E. coli, ktorý našli u Prešovčana, neprodukuje nebezpečný šiga toxín, ktorý spôsobil v zahraničí úmrtia. „Všetko sa javí úplne inak ako v Nemecku,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Gabriel Šimko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mladá vizážistka je roky zaľúbená a v umelcovom náručí prežíva množstvo dobrodružstiev.
Foto
Priateľka Ivana Táslera posiela ODKAZ: Neuveríte, čo prezradila o ich vzťahu!
Na miesto nehody vyrazili záchranné zložky.
AktualizovanéFoto
Veľké nešťastie! V Nových Zámkoch sa zrazil vlak s autobusom, hlásia obete a zranených
Tibor Gašpar (Smer)
Tiborovi Gašparovi zrušili obvinenie v kauze Ezechiel 7: Povedal k tomu jednu vec
minister práce Erik Tomáš
Pripravujú sa zásadné zmeny! Týkajú sa financovania sociálnych služieb
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Prezident bude mať na samite EÚ tri pripomienky: Týkajú sa týchto tém!
Boris absolvoval zákrok v januári.
Foto
Kollár ukázal svoje SKUTOČNÉ vlasy: OMLADOL o 20 rokov! Ženy sú hotové, muži závidia FOTO
 V reštauráciách a kaviarňach ceny poskočili najviac.
Veľký PREHĽAD: Koľko si priplatíme za leto 2024? Sila, čo všetko zdraželo
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Nečakané slová Babiša: V europarlamente zakladá NOVÚ frakciu! Čo o nej prezradil?
Aj vlaky ZSSK sa pomaly vracajú do starého režimu (ilustračné foto).
Pozor, chystáte sa cestovať vlakom? TU sa zmení cestovný poriadok
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Aktualizované
Hromadná nehoda na D1! Zrazilo sa veľké množstvo vozidiel: Tadiaľto neprejdete
Foto
Fanúšikovia sa zabávajú na rozhodcovi Kovácsovi: Kartu dal aj ochrankárovi, nový Collina...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel
Aktualizované
Rozhodnuté! Zelenskyj podpísal s EÚ podpísal dôležitý pakt: O čo ide?