Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2011 15:06 | Správy | Domáce správy

Povodne hrozia na väčšine Slovenska, búrky už len na východe

Prívalové povodne hrozia na väčšine územia Slovenska. Najväčší nárast vodných hladín sa očakáva na severe krajiny.

Zvýšená hrozba platí podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu v regióne Popradu, Horného Považia, Kysúc, na Liptove, Orave, Hornej Nitre a v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Brezno. V uvedených oblastiach meteorológovia predpokladajú výstrahu druhého stupňa do 18.00 h na západe a do štvrtka (21. 7.) do 8.25 h na východe.

Najnižšia výstraha prvého stupňa pre prívalové povodne platí na Strednom Považí a Toryse, v okresoch Čadca, Partizánske, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Levice, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Banská Bystrica, Revúca, Rožňava, Košice a Bardejov. Aj v tomto prípade by mala hrozba povodní rýchlejšie skončiť na západe Slovenska, kým na východe potrvá až do štvrtkových ranných hodín.

Okrem povodňovej výstrahy upozorňuje SHMÚ aj na ojedinelé búrky, ktoré môžu na východe Slovenska dosiahnuť silu zodpovedajúcu výstrahe druhého stupňa. Tento jav predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom môže byť sprevádzaný nárazovým vetrom s rýchlosťou do 28 m/s. Upozornenie meteorológov platí do štvrtka do 3.00 h.

Padali stĺpy aj stromy, vietor strhával strechy

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru sa v týchto chvíľach vo viacerých lokalitách Prešovského kraja podieľajú na odstraňovaní škôd, ktoré dnes popoludní spôsobila búrka spojená s prudkým vetrom. Živel strhol strechu rodinného domu, vyvrátil niekoľko stromov, ako aj stĺpov elektrického vedenia.

Strechu rodinného domu strhlo krátko po 13.00 h v obci Kladzany v okrese Vranov nad Topľou. "Spadnuté stromy evidujeme na Petiči na štátnej ceste I/18. Popadané elektrické vedenie sa nachádza v okrese Bardejov medzi obcami Bartošovce a Janovce," informoval TASR Pavol Vravec z Operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

959959:gallery:false:false:false

Ako dodal, viacero popadaných stromov zaznamenali aj v ďalších lokalitách Bardejovského okresu, a to konkrétne v smere na Bardejovskú Novú Ves Hrabovec a Beloveža pri ceste III. triedy. Hasiči podľa Vraveca zároveň naďalej odčerpávajú vodu po búrke, ktorá zasiahla podtatranskú oblasť v noci nadnes. "Čerpá sa napríklad v Spišskej Belej (okres Kežmarok) a Poprade - Matejovciach," uzavrel Vravec.

Búrka s vetrom brala v Košickom kraji strechy, stromy padali aj na autá

Silný vietor spojený s popoludňajšou búrkou so sebou bral aj strechy na príbytkoch. Ako potvrdil Jozef Hudák z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, hasičov už volali v tejto súvislosti do obcí Dargov a Svätuše v okrese Trebišov.

959450:gallery:false:false:false

Plné ruky práce majú popoludní hasiči v celom Košickom kraji, ktorý zasiahla veterná smršť. Intenzívny vietor stihol strhnúť stromy v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Košiciach a okolí, Michalovciach a Trebišove. Silný lejak sprevádzali aj padajúce krúpy.

Hudák ďalej uviedol, že stromy počas búrky padali na cesty, chodníky aj autá.

V 15 obciach vyhlásili 3. povodňový stupeň

V súvislosti s búrkovou činnosťou a stúpajúcimi vodnými hladinami majú hasiči na východe Slovenska stále veľa práce. Podľa dispečera Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavla Vraveca malo približne pred hodinou 15 obcí pod Tatrami vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Dve obce vyhlásili 3. stupeň v okrese Stará Ľubovňa, ide o obce Hraničné a Hajtovka, šesť obcí v rátane mesta Poprad má tretí povodňový stupeň v Popradskom okrese a sedem obcí spolu s mestom Kežmarok v okrese Kežmarok,“ doplnil Vravec. Voda zaplavila suterény rodinných domov, zranenia ani nútená evakuácia zatiaľ hlásené neboli.

960348:gallery:false:false:false

Ešte stále čerpajú vodu zo zaplavených domov v Spišskej Belej, v Poprade pri Hlavnej pošte, problémy boli aj v Poprade – Matejovciach a vodu zo zaplavených suterénov čerpali hasiči aj v Gánovciach a Kežmarku. Problémy nerobí len voda, ale aj popadané stromy. Tie museli hasiči odstraňovať z cesty medzi Hnilcom a Dedinkami – Mlynkami, okres Spišská Nová Ves. Cesta, na ktorú spadlo päť stromov, bola niekoľko hodín neprejazdná. Popadané stromy ráno odstraňovali hasiči aj v okolí Hranovnice, Vernára a Spišského Bystrého v okrese Poprad.

Výstraha 2. stupňa pred búrkami platí pre celé východné Slovensko až do 03.00 h (21.7.). S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 60 milimetrov a nárazy vetra až do 28 metrov za sekundu. Informuje o tom stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľavravná reťaz mnohých pobavila.
Foto
Robbie Williams sa poriadne odviazal: Sledujte, čo predvádzal počas koncertu! ŠTEKLIVÉ zábery
Herec vyzerá ako pravý profesionálny pilot F1.
Foto
UNIKNUTÉ zábery z natáčania Brada Pitta: Na filme sa podieľa aj HVIEZDA F1! Sledujte
Prekvapivé výsledky volieb vo Francúzsku: Macron skúma možnosti vzniku vlády
Vyše 25.000 ľudí žijúcich v americkom štáte Kalifornia muselo opustiť svoje domovy pre lesný požiar.
V Nemecku vypukol obrovský požiar: Polícia našla mřtveho muža
(ilustračné foto)
Ukrajina dostane nové stíhačky: Prisľúbilo ich Holandsko
Margot čaká svoje prvé dieťa!
Foto
Obrovské prekvapenie: Slávna herečka je TEHOTNÁ! Čaká svoje prvé dieťa
Členka volebnej komisie kontroluje totožnosť voliča vo volebnej miestnosti v Štrasburgu počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 30. júna 2024.
Aktualizované
Voľby vo Francúzsku sú obrovským prekvapením: Vyhrala ľavica!
Harry a Meghan.
Foto
Šokujúce tvrdenie kráľovského experta: Harry sa má NAVŽDY vrátiť, ale BEZ Meghan!
(ilustračné foto)
Ukrajinské drony mali zaútočiť na Rusko: Takéto strategické objekty si vybrali
Vyše 25.000 ľudí žijúcich v americkom štáte Kalifornia muselo opustiť svoje domovy pre lesný požiar.
V domove dôchodcov vypukol obrovský požiar: Zomrelo niekoľko seniorov
(ilustračné foto)
Volebná účasť vo Francúzsku rapídne stúpla: Je najvyššia za posledné desaťročia
Nemecký stredopoliar Toni Kroos sa na EURO 2024 rozlúči s kariérou.
Návrat do Nemecka? Nehrozí! Toni Kroos by kvôli migrantom dcéru von nepustil