Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2011 07:27 | Správy | Peniaze

Akcie na burzách stále klesajú: Cena zlata trhá rekordy

Cena zlata dnes na ázijských trhoch výrazne vzrástla a prvýkrát v histórii sa dostala nad 1700 dolárov za troyskú uncu (31,1 gramu).

Kov tak reaguje na zníženie ratingu Spojených štátov, ku ktorému koncom minulého týždňa pristúpila medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's. Ekonómovia sa väčšinou zhodujú, že cena zlata by sa mala dlhodobo zvyšovať.

Cena kovu sa na trhu zvýšila až na 1702 dolárov za troysku uncu, kde doteraz ešte nikdy v histórii nebola. Na termínovom trhu sa cena kovu k najbližšiemu dodaniu zvýšila nad 1704 dolárov za troysku uncu.

Akcie v Ázii pokračovali v pokleseNapriek víkendovým intenzívnym rokovaniam a zvýšenému úsiliu kompetentných o stabilizáciu situácie na svetových burzách dnes od rána v oblasti Pacifiku a Ázie pokračoval pokles akciových kurzov. Obchodníci konštatovali, že k panickému výpredaju podielov zatiaľ nedošlo.

Kurzy akcií klesajú v dôsledku zníženie úverovej dôveryhodnosti Spojených štátov. Ministri financií siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa spoločným vyhlásením po telefonickej konferencii pokúsili v noci nadnes zabrániť ďalšiemu prepadu trhov.

Silným prvkom nestability vo svetovej ekonomike však zostáva aj európska dlhová kríza, ktorej intenzitu sa nepodarilo zmierniť ani špeciálnym summitom pred troma týždňami.

Európa banka chce skupovať dlhopisyEurópska centrálna banka (ECB) v nedeľu neskoro večer po mimoriadnej krízovej telekonferencii guvernérov centrálnych bánk eurozóny oznámila, že v boji proti dlhovej kríze bude "aktívne využívať" svoj program nákupu štátnych dlhopisov. Signalizovala tým, že bude nakupovať španielske a talianske dlhopisy s cieľom zastaviť šírenie nákazy na finančnom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB privítala vyhlásenia predstaviteľov Talianska a Španielska o nových opatreniach na zníženie deficitu a ekonomických reformách, ako aj francúzsko-nemecký sľub, že záchranný fond eurozóny (EFSF) prevezme zodpovednosť za nákup dlhopisov, akonáhle bude na to pripravený, pravdepodobne v októbri tohto roka.

"Na základe uvedeného hodnotenia sa ECB rozhodla, že aktívne využije svoj program nákupu cenných papierov," uviedla centrálna banka eurozóny vo vyhlásení. Znamená to významný posun v snahách ECB po tom, ako sa jej nákupom dlhopisov Írska a Portugalska v uplynulom týždni nepodarilo zastaviť šírenie dlhovej nákazy na väčšie ekonomiky eurozóny. ECB však nepovedala jednoznačne, že jej program bude teraz zahŕňať aj nákup španielskych a talianskych dlhopisov.

Piatkové zníženie ratingu Spojených štátov agentúrou Standard & Poor's zdôraznilo potrebu dostať pod kontrolu situáciu v eurozóne. Zvýšilo sa totiž riziko globálnej finančnej krízy, na čo svetoví politici v priebehu víkendu reagovali intenzívnymi konzultáciami.

"Eurosystém bude veľmi výrazne intervenovať na trhu, zareaguje významným a súdržným spôsobom," povedal agentúre Reuters ešte pred oficiálnym vyhlásením ECB zdroj oboznámený so situáciou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?