Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2011 11:30 | Správy | Servis

Symboly našej doby: Zarobili miliardy, ale takmer skončili v šuplíku

Mačička Hello Kitty, topánky Converse, okúzľujúci čarodejník Harry Potter... To všetko sú fenomény našej doby.

Zarobili neskutočné peniaze, lámali rekordy a spúšťali davové šialenstvo. Ich symboly sa objavujú azda na všetkom, čo si dokážete predstaviť. Nový Čas prináša veľký prehľad týchto a ďalších najskvelejších nápadov posledných rokov. Kto za nimi stojí? A čo o nich možno neviete...

Facebook vznikol z nešťastnej lásky

985936:article:false:false:true

Najrozšírenejšiu sociálnu sieť Facebook využíva denne 650 miliónov ľudí. Slúži na udržovanie kontaktov, zábavu a zdieľanie článkov, fotiek a videí. Pri jeho zrode stál v roku 2004 študent Harvardu Mark Zuckerberg a podľa fi lmu Sieť ju založil po tom, čo sa s ním rozišlo jeho dievča. Rozchod sa mu vyplatil, podľa odhadov má Facebook hodnotu až 100 miliárd dolárov.

Čo o ňom neviete: Na webe Lamebook.com nájdete tie najtrápnejšie statusy a komentáre, ktoré sa na facebooku objavili.

Topánky Converse takmer zbankrotovali

985941:article:false:false:true

Topánky Converse netreba dlho predstavovať. Dobrú reklamu im robí veľa celebrít, ktoré si topánky s hviezdou v logu zamilovali. Spoločnosť Converse založil už v roku 1908 Marquis M. Converse. Slávnu značku však pred bankrotom v roku 2003 zachránila finančná injekcia firmy Nike, ktorá Conversy kúpila za 305 miliónov dolárov.

Čo o nich neviete: Topánky značky Converse s obľubou nosil aj frontman kapely Nirvana Kurt Cobain. Jeden pár mal zrejme aj v deň, keď spáchal samovraždu. Dodnes sa však rieši, či to náhodou neboli topánky konkurenčnej firmy Vans.

Hello Kitty má už 37 rokov

985937:article:false:false:true

„Nie je to zlé,“ vyhlásil nenadšene šéf mladej japonskej výtvarníčky, keď mu predložila návrh bielej mačičky s červenou mašľou. Napriek tomu prvý výrobok išiel do predaja v roku 1974 a značka sa stala hitom. Materskej firme Sanrio doteraz zarobila cez 5 miliárd dolárov.

Čo o nej neviete: Hello Kitty je aj hviezdou filmov pre dospelých. V USA sa predával masážny prístroj na krčnú chrbticu s motívom Hello Kitty, ale nemal úspech dovtedy, kým ho objavili producenti pornofilmov a začali ho využívať ako vibrátor. Počet predaných prístrojov prudko stúpol.

Twilight - autorku Zatmenia vo sne prenasledoval upír

985943:article:false:false:true

Stephanie Meyer sa inšpirovala upírskou tematikou, zaobalila ju romantickým príbehom zakázanej lásky a vznikol novodobý fenomén Twilight. Príbeh Belly, ktorá sa zamiluje do upíra Edwarda, sa dočkal i filmového spracovania, ktoré naštartovalo celosvetovú hystériu. Iba doposiaľ nakrútené prvé tri diely filmovej ságy už zarobili takmer miliardu dolárov.

Čo o ňom neviete: Autorka bestselleru pred ságou Zatmenie nenapísala ani jednu knihu. Raz sa jej sníval inšpiratívny sen o dievčati a upírovi, ako sa spolu rozprávajú na slnkom zaliatej lúke. V priebehu troch mesiacov bol prvý diel ságy na svete.

iPhone je hit, ale občas zaspí

985949:article:false:false:true

Inteligentný mobilný telefón iPhone, ktorý vie okrem telefonovania aj fotiť, prehliadať internet, prehrávať hudbu a umožňuje hrať hry, sa stal hitom hneď po uvedení na trh. Verejnosti ho Steve Jobs predstavil v roku 2007. Tržby za iPhone tvoria skoro polovicu zárobku spoločnosti Apple. Iba za prvý štvrťrok tohto roku zarobil iPhone okolo 3 miliárd dolárov.

Čo o ňom neviete: Majitelia iPhone nemusia vymýšľať výhovorky, keď zaspia do práce. Už niekoľkokrát sa stalo, že iPhone nezvládol zmenu času alebo letopočtu a jeho budík ráno nebudil.

Čarodejník Harry Potter bojoval s depresiou

985945:article:false:false:true

Príbeh mladého čarodejníka mohol ľahko skončiť v šuplíku. Našťastie však mala Joanne Rowling dosť trpezlivosti aj po tom, čo ju dvanásťkrát odmietli. Výška jej majetku, ktorý vďaka knihe nadobudla, sa odhaduje na miliardu dolárov. Harry Potter prináša obrovské tržby aj vo filmovej verzii príbehu či predajom figúrok a ďalších predmetov.

Čo o ňom neviete: Mozgomory, postavy, ktoré vysávajú z ľudí šťastie a radosť, autorka vytvorila ako zosobnenie depresie. V knihe ako účinný liek na mozgomory i depresie funguje čokoláda.

Angry Birds hrá aj speváčka Kylie Minogue

985942:article:false:false:true

Hru, v ktorej sa naštvaní vtáci snažia pomstiť zeleným prasatám za únos svojich vajíčok, dnes môžete nájsť v počítačoch, mobilných telefónoch, konzolách a dokonca sa chystá aj filmové spracovanie. Prvú verziu hry vydala na konci roku 2009 fínska spoločnosť Rovio Mobile. Pôvodná hra Angry Birds zarobila spoločnosti cez 70 miliónov dolárov, aktualizovaná Angry Birds Rio zasa 30 miliónov dolárov už počas prvých desiatich dní po začatí predaja.

Čo o nej neviete: Fanúšikmi hry Angry Birds sú i britský premiér David Cameron a austrálska speváčka Kylie Minogue.

Hannah Montana - Dievča v parochni zarobilo 155 miliónov dolárov

985946:article:false:false:true

Hannah Montana je hrdinkou rovnomenného amerického seriálu. Príbeh dospievajúceho dievčaťa, ktoré žije dvojitým životom a pred verejnosťou ukrýva identitu popovej hviezdy, pochádza z pera scenáristu spoločnosti Disney Michaela Poryesa. Príbeh mladej popovej speváčky sa dočkal aj fi lmového spracovania a tvár jej predstaviteľky, herečky Miley Cyrus, dnes nájdete na oblečení, školských pomôckach alebo na kozmetike. V roku 2008 sa odhadovalo, že značka Hannah Montana pre Disney zarobila 155 miliónov dolárov, dnes môže byť suma trojnásobná.

Čo o nej neviete: Miley Cyrus bola zvolená prestížnym pánskym časopisom za jednu zo 100 najviac sexi žien sveta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


R1
Aktualizované
Rýchlostná cesta R1 bude znovu prejazdná: Od tohto dátumu ju budete môcť využiť
V Košiciach sa konal pochod za život.
Foto
V Košiciach prebehol Národný pochod za život: Pozrite sa, ako to tam vyzeralo!
Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia.
Britský premiér dal viacero sľubov: Toto všetko plánuje chrániť
V modrom domčeku našli zúbožené telo starenky.
Brutálna vražda starenky († 91) vo Viedni: POSUN v prípade! Čo je s podozrivým mužom zo Slovenska?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom zverejnil svoje OBAVY, EÚ sa pridáva: Krok, ktorý nie je v najlepšom záujme Izraela!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
Rahmijah Hindes si odpykával trest za sexuálne napadnutie neplnoletého dievčaťa
Spoluväzňovi povedal len pár slov, a potom to prišlo: OHAVNÉ, čo sa odohralo v cele
Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii pred zápasom so Celticom Glasgow.
Foto
Weiss sa vyjadril ku kritike novinárov: Ligu majstrov si treba vážiť!
Súčasťou Let´s Dance by mali byť obaja, a to je problém.
Radikálny krok Adely po VYHADZOVE Vinczeho z Let’s Dance turné: Odveta za Viktora?!
Veľká dunajská povodeň zasiahla Maďarsko v roku 2013 (ilustračné foto).
Tretí stupeň povodňovej aktivity nekončí: Nové správy o hladine Dunaja však potešia!
Britská princezná Catherine.
Princezná Kate PRVÝKRÁT na verejnosti od ukončenia chemoterapie: Obklopená kráľovskou krvou!
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok
Aktualizované
Matúš Šutaj Eštok má pre šéfa SNS odkaz: Verím, že Andrej Danko sa vyhne...