Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Lekári, spamätajte sa! Stav núdze hrozí v 10 nemocniciach

Ani deväťhodinový rokovací maratón s odborármi nepomohol. Cez víkend sa preto konalo mimoriadne zasadanie vlády a aj Bezpečnostnej rady štátu.

Aj napriek plánu B, ktorý ohlásila Iveta Radičová, niektoré nemocnice sa zrejme nevyhnú vyhláseniu núdzového stavu. Zvrátiť to má memorandum s podpisom Ivety Radičovej aj s dodatkom k pracovným zmluvám, ktoré garantuje zvýšenie platu o 300 € v priemere pre každého doktora. Tie majú dostať lekári dnes dopoludnia.

Výpoveďami lekárov sú podľa ministra Ivana Uhliarika najviac postihnuté nemocnice na Považí. Asi najhoršia situácia je podľa zdroja Nového Času v Trenčíne, Žiline a Bojniciach. „Aj tam vieme túto starostlivosť - akútnu - zabezpečiť buď presunom pacientov, odsunom týchto pacientov do iných blízkych nemocníc, napríklad gynekológiu do Ilavy, alebo do iných blízkych nemocníc - interné oddelenia napríklad do Nového Mesta, ktoré kapacitu majú, prípadne vypožičaním si lekárov,“ povedal Uhliarik. Rovnako kritická situácia je však aj v Trnave, Trstenej či Dolnom Kubíne.

Podľa Uhliarika sa počíta aj s operačným strediskom, s Armádou SR, ktorá má lekárov vo svojich zariadeniach. „Počítame aj s lekármi, ktorí sú v súkromných zariadeniach,“ vyhlásil Uhliarik v relácii TA 3 V politike.

Do dnešného večerného rokovania urobia všetko pre to, aby sa núdzový stav nemusel vyhlasovať. Premiérkino memorandum, ktoré hovorí aj o zvyšovaní platov lekárov, doručili všetkým lekárom do nemocníc. Zároveň už dnes dostanú všetci lekári dodatok k zmluve, v ktorom sa im zvyšuje plat o sľúbených 300 €. Čaká sa, že mnohí z nich po jeho prečítaní stiahnu svoje výpovede. „Nie je ambícia vyhlásiť núdzový stav na nejaké územie a už vôbec nie na celé územie Slovenska,“ uzavrel minister. Takže len ak budú vidieť, že niektorá nemocnica to nebude po spomínanom termíne schopná zabezpečiť, tak iba tam môžu vyhlásiť núdzový stav.

Premiérka Iveta Radičová oznámila v sobotu neskoro večer, že núdzový stav nevyhlási vo všetkých 27 nemocniciach, kde podali lekári výpovede. V niektorých totiž majú pripravený plán B a aj keď ich lekári nestiahnu v najbližších 48 hodinách, vyriešia situáciu inak. „Dávam im čas do stredy, potom sa na ich miesta začnú prijímať noví ľudia. Ak dôjde k vyhláseniu núdzového stavu, môže to byť iba na pár dní, a len v niektorých nemocniciach. Vláda chce pripraviť trvalé riešenie situácie,“ povedala Radičová.

Vyhlásila, že zdravotná starostlivosť bude zabezpečená aj po 1. decembri 2011. S odborármi už rokovať nechce. Lekárske odborové združenie tvrdí, že bez 2 000 lekárov nie je možné zabezpečiť zdravotnú starostlivosť a v našich nemocniciach hrozí kolaps. Lekári tvrdia, že nechcú, aby 1. decembra zlyhalo poskytovanie zdravotnej starostlivosti, preto sa snažia ponúkať riešenia, ktoré však podľa nich kabinet nechce vidieť.

Týmto nemocniciam hrozí núdzový stav

1088088:small:false:false:false Fakultná nemocnica v Trenčíne
1088090:small:false:false:false Fakultná nemocnica v Trnave
1088214:small:false:false:false Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline
1088215:small:false:false:false Nemocnica s poliklinikou v Prievidzi (Bojnice)
1088212:small:false:false:false Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej
1088217:small:false:false:false Nemocnica MUDr. L.N. Jégého v Dolnom Kubíne

Nemocnice, ktoré sú ešte otázne

1088089:small:false:false:false Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave
1088091:small:false:false:false Detská fakultná nemocnica v Košiciach
1088213:small:false:false:false Univerzitná nemocnica v Bratislave
1088216:small:false:false:false Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach

Čo znamená stav núdze?

Núdzový stav znamená, že riaditeľ nemocnice môže riadiť nemocnicu mimo Zákonníka práce. Môže nariadiť pracovnú povinnosť lekárom, ktorí nestiahli výpovede, pričom do práce môže povolať podľa potreby všetkých alebo len časť z nich. V prípade neuposlúchnutia hrozia lekárom sankcie, z ktorých najnižšou je pokuta približne 330 €.

Ak by sa tejto povinnosti snažili vyhnúť pomocou falošnej práceneschopnosti, bude rezort zdravotníctva reagovať zvýšenými kontrolami. Platy lekárov, ktorým bude uložená pracovná povinnosť, však nebudú nižšie ako normálne. Tým, ktorí výpoveď nepodali alebo ju stiahli, na základe memoranda podpísaného premiérkou dokonca mzdy stúpnu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Z krásnej markizáčky Márie Zelinovej nespustíte zrak: Pikantné zábery v odvážnych plavkách!
Taťjana Bakalčuková
Muž najbohatšej Rusky spustil streľbu v kancelárii! Teraz čelí vážnym dôsledkom
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!