Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2012 11:00 | Správy | Domáce správy

Weiss o kauze 99%: S petíciou sa niečo stalo na ministerstve

Sfalšovali podpisy? Deväť dní pred voľbami je tu nový škandál, ktorý sa týka novica medzi politickými stranami.

S petičnými hárkami za vznik hnutie 99 % - občiansky hlas po odovzdaní na ministerstvo vnútra niekto manipuloval, tvrdí kandidát a hlavný sponzor hnutia Ivan Weiss. „Muselo dôjsť k manipulácii s našimi hárkami... Podali sme dnes trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorého cieľom je zistiť, čo sa stalo s petičnými hárkami 99 % po odovzdaní na ministerstvo,“ povedal dnes Weiss médiám po podaní trestného oznámenia. Dodal, že ak manipulovanie s hárkami nebude do volieb vyšetrené, hnutie bude pripravené výsledky volieb napadnúť.

Skúmanie podpisov na hárkoch je podľa Weissa motivované politicky. Zdôraznil, že hárky odovzdali 25. novembra, ministerstvo preverilo ich platnosť a 6. decembra hnutie zaregistrovalo. Podpisy boli podľa Weissa 85 dní v poriadku, ale po tom, čo prieskumy vo februári 2012 ukázali, že strana sa dostane do parlamentu, člen SDKÚ-DS ich napadol.

Ministerstvo sa bráni, hárky sú v zapečatenej skrini

Po zaregistrovaní akejkoľvek politickej strany pracovníci ministerstva vnútra podľa jeho hovorcu Gábora Grendela petičné hárky uložia do zamknutej a zapečatenej skrine. Pred registráciou strany ministerstvo v prvom kroku preveruje úplnosť údajov na petičných hárkoch. "Občania, ktorí svojim podpisom podporia vznik politickej strany musia uviesť meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu, vlastnoručný podpis a číslo občianskeho preukazu. Mená, pri ktorých údaje nie sú úplné, ministerstvo vnútra vyškrtne ako neplatné," priblížil Grendel. V druhom kroku si ministerstvo náhodným výberom vytipuje približne 100 mien zo zoznamu a skontroluje pravosť ich údajov.

Kto sú mŕtve duše na podpisových hárkoch 99%?

Polícia overuje podpisy petície, ktorú v decembri na vznik strany predložilo Hnutie 99%. Keďže policajti objavili veľa prípadov, keď ľudia o podpise pre stranu 99% vôbec netušili, začali trestné stíhanie vo veci podvodu. Do Nového Času prišlo niekoľko e-mailov, kde sa ľudia na podobné praktiky sťažovali. Polícia v súvislosti s falošným podpisom vypočúvala aj zamestnankyňu nášho vydavateľstva. Podľa právnikov môže škadál viesť až k neplatným voľbám!


Prekvapená zostala aj Natália, ktorá pracuje v našom vydavateľstve . V utorok večer ju navštívili príslušníci kriminálnej polície. Prišli sa je spýtať, či podpisovala zriaďovaciu petíciu strany 99%. „Keďže som ju nepodpisovala, tak bolo zrejmé, že ju podpísal niekto za mňa a použil moje meno. Policajti sa tomu vôbec nedivili a automaticky si ma zapísali do ich dlhého zoznamu mien, že som nič nepodpísala,“ opísala večernú návštevu Natália s tým, že jej bolo hneď jasné, že pravdepodobne šlo o sfalšovanie. „Nevedela som, že môžem byť za nejakú stranu aj bez toho, aby som to vedela,“ čuduje sa Natália. S podobnými skúsenosťami sa nám prihlásili viacerí čitatelia. „Petíciu pre 99% som určite nepodpísala. Štyri a pol mesiaca som bola v zahraničí. Napriek tomu sú všetky použité údaje správne,“ napísala nám Dominika Mičechová.

Strana 99% zbierala podpisy vlani v novembri. „V priebehu týždňa alebo dvoch sme zozbierali takmer 15 000 podpisov. Samozrejme, že sme nemali možnosť overiť ich pravosť. To, čo sme však urobili je, že sme odtiaľ vyhodili všetky hárky alebo podpisy, ktoré sa nám zdali byť problematické - kde napríklad číslo občianskeho preukazu nemalo dosť čísel,“ vysvetľuje kandidát strany Ivan Weiss. Dodal, že odovzdali asi 14 000 podpisov a boli presvedčení, že teda aspoň tých 10 000 požadovaných po kontrole ministerstva vnútra bude uznaných ako správne a teda v poriadku.

"Vyšetrovanie pravosti údajov je čisto politické. Ak pán Spišiak chce robiť politiku, nech kandiduje za politickú stranu," uzavrel. „Kancelárii ministra vnútra bol 13. februára doručený podnet na preverenie podpisových hárkov politickej strany 99% - občiansky hlas. Keďže z podnetu vyplývajú podozrenia z porušenia zákona, zložky ministerstva vnútra ich začali preverovať,“ reagoval hovorcu rezortu Gábor Grendel. Malo ísť o podnet Novej generácie SDKÚ. Celá kauza môže ohroziť predčasné voľby, ktoré sa majú konať už budúci víkend. „Ak by sa volieb zúčastnila strana, ktorá nesplnila zákonné podmienky, Ústavný súd SR by mohol volebné výsledky označiť za neplatné,“ povedal exminister spravodlivosti a právnik Ján Čarnogurský.

Podľa jedného právneho názoru môže ministerstvo vnútra v prípade podvodu zrušiť registráciu strany. Podľa iného o rozpustení politickej strany môže rozhodnúť len Najvyšší súd SR na podnet generálnej prokuratúry. Ak by sa však potvrdilo, že podpisy boli získané podvodom alebo sfalšované, do volieb to zrejme nestihne.

Katastrofický scenár: Nové voľby na jeseň

Ak by strana išla do volieb a ukázalo by sa, že dostala registráciu v rozpore so zákonom, mohlo by to viesť k predčasným voľbám. Každá iná strana by totiž mohla namietať, že percentá, ktoré by 99% získala, mohli dať voliči práve jej. Museli by však podať podanie na Ústavný súd. Ten by mohol volebné výsledky vyhlásiť za neplatné, čo by mohlo viesť k ďalším voľbám, ktoré by boli zrejme na jeseň.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ilustračné foto.
Prelomový OBJAV by mohol nanovo definovať SMRŤ: Vedci objavili TRETÍ stav! Neuveríte, čo to je