Obrovský škandál odhalil minulý týždeň v Číne štrnásťročný žiak Čang Chao, keď začal testovať šampiňóny zakúpené na trhu v Pekingu. Po extra bielych hubách sa totiž jeho rodina cítila zle, Chao potom vďaka školskej chemickej sade a následnému rozboru prišiel na to, že hríby sú jasne biele vďaka chlórovému bielidlu. Chlapec šampiňóny kúpil v 16 rôznych stánkoch, bielidlo však obsahovalo 93 percent húb! „Z tejto chemickej látky ľuďom hrozí rakovina. Bol som v šoku, že pestovatelia a predajcovia riskujú životy ľudí len preto, aby huby vyzerali lepšie,“ povedal mladý školák. Pekinské úrady okamžite zakázali predaj čerstvých šampiňónov a prípad vyšetrujú. Skúmajú tisíce fariem a potravinárskych firiem v Pekingu a okolí.
Potravinovými škandálmi je v poslednej dobe známe najmä Poľsko. Po tom, čo sa zistilo, že do jedla pridávali technickú soľ, sa najnovšie prevalila informácia, že do zmrzliny pridávali v niektorých cukrárňach prostriedok na vši.