Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2013 06:37 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Krvavý bostonský maratón: Explózia rovno pri slovenskej vlajke!

Na tri sa zvýšil počet obetí bombových výbuchov, ktoré v pondelok zasiahli účastníkov a divákov Bostonského maratónu.

Pozor! Galéria obsahuje fotografie nevhodné pre maloletých a citlivé osoby.

Šéf polície v Bostone Ed Davis na tlačovej konferencii potvrdil zvýšenie počtu obetí dvoch explózií v oblasti cieľovej rovinky Bostonského maratónu z dvoch na tri osoby. Podľa denníka Daily Mail by jednou z obetí mal byť iba osemročný chlapec. Počet zranených určil na najmenej sto, pričom podľa agentúry DPA podotkol, že mnoho ľudí utrpelo veľmi vážne zranenia. Google dokonca spustilo stránku, na ktorej sa dajú vyhľadať obete výbuchu.

Ako vidno na videu, explózia a následný oheň sa rozpútal tesne pri slovenskej vlajke. Na Bostonskom maratóne totiž bežali aj desiati Slováci.

Dve verzie

Spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje informovala, že zranených je 141, z toho 17 v ohrození života. Lekári podľa CNN amputovali zraneným najmenej desať končatín. Bomba podľa televízie obsahovala guľové ložiská, ktoré sa pri výbuchu šírili do priestoru veľkou rýchlosťou a spôsobili vážne zranenia zasiahnutým osobám najmä na dolných končatinách. Vyšetrovací tím medzitým oznámil, že vyšetrovanie vedie Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s podozrením na teroristický útok.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire. Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Bostonský policajný komisár Ed Davis uviedol, že zatiaľ sa nenašiel žiaden dôkaz o varovaní pred útokom. "Nevieme o nijakých hrozbách," vyhlásil. Davis požiadal verejnosť, aby kontaktovala políciu, ak má nejaký tip alebo podozrenie.

Boli ste vy alebo vaši známi na Bostonskom maratóne? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk!

Pátrajú po páchateľochVyšetrovatelia pokračovali v pátraní po páchateľovi alebo skupine zodpovednej za nastraženie dvoch náloží neďaleko cieľovej roviny maratónu.

Miestne médiá informovali, že polícia prehľadala jeden z bytov na okraji Bostonu. Úrady podľa agentúry AP potvrdili, že prehliadka bola vykonaná v rámci vyšetrovania explózií na maratóne.

Obama: Páchatelia budú potrestaníAmerický prezident Barack Obama prisľúbil, že americké úrady vypátrajú a potrestajú páchateľov pondelňajších bombových útokov v Bostone.

Dva výbuchy však Obama vo svojom príhovore národu neoznačil za teroristický útok. "Zistíme, kto a prečo to urobil a postavíme ho pred zodpovednosť," povedal Obama.

Americký prezidenta podľa agentúry DPA ďalej uviedol, že Američania by nemali pred zozbieraním dostatočného množstvo faktov robiť predčasné závery o udalosti. Ubezpečil však verejnosť, že páchatelia budú potrestaní.

Zvýšená bezpečnosť na maratóne v Londýne

Britská polícia oznámila, že v súvislosti s bombovými útokmi počas maratónu v Bostone prehodnocuje bezpečnostný plán pre nedeľňajší Londýnsky maratón.

Hovorca Metropolitnej polície v Londýne podľa agentúry AP uviedol, že polícia bude pracovať v režime zvýšenej pohotovosti a zmení svoj pripravený bezpečnostný plán pre Londýnsky maratón.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Ten má veru odvahu! Ak v EÚ zistia, kam sa chystá Orbán, tak bude mať problém
(ilustračné foto).
Francúzsko čaká veľký deň, policajti sú v pohotovosti: Do ulíc ich vyjde až 30-tisíc
Dmitrij Medvedev
Ruská armáda má citeľné straty: Medvedev prezradil, koľko ľudí denne musia naverbovať
Harry a Meghan.
Foto
Kráľa Karola III. čakajú poroblémy: Návrat Harryho a Meghan do Británie poriadne zavarí nielen jemu
Woman face behind frosted glass.
Ženin príbeh chytil ľudí za srdce: Boj so zákernou chorobou! Nastal ZVRAT, ktorý nikto nečakal
(ilustračné foto).
Dievča († 12) sa stratilo, našli sa len jej pozostatky: Hrozné, akou smrťou zahynulo
(ilustračné foto)
V Bratislave začala prerábka mosta: Aké budú obmedzenia v doprave?
Ronaldo sa rozplakal priamo počas osemfinálového súboja proti Slovinsku.
Foto
Šokujúci incident po nepremenenej penalte Ronalda: Surový útok v útrobách štadióna!
Známy bojovník má slabosť pre exotickú zver.
Foto
Novinky v prípade TÝRANIA zvierat: Vémola je na prahu trestného stíhania! Toto prezradila polícia
Vladimir Putin (vľavo) a Donald Trump
Prekvapujúce vyjadrenie ruského prezidenta: Putin berie Trumpove vyjadrenia o Ukrajine vážne
Daniella Hampton
Foto
V tele sa jej STRATILO vnútromaternicové teliesko: Lekári jej neverili! Po rokoch prišiel šok
Manchester United
Prestupová bomba na dosah: Slovenský reprezentant je krok od podpisu s Manchesterom United!