Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2013 12:18 | Správy | Domáce správy

Japonský princ navštívil bratislavskú zoo: Zubra nakŕmil mrkvičkou

Japonský princ Fumihito Akišino v rámci svojej oficiálnej návštevy Slovenska a hlavného mesta Bratislavy dnes navštívil aj bratislavskú ZOO.

Princa najviac zaujali zubry, ktorých videl po prvýkrát v živote.
Princ Akišino je známy vášňou pre zoológiu. Tento odbor vyštudoval na Oxfordskej univerzite a svoj záujem v tejto oblasti dokumentuje aj na každej svoje oficiálnej návšteve, kde sa zaujíma o pôvodné druhy zvierat vyskytujúce sa na danom území. Z tohto dôvodu navštívil aj bratislavskú ZOO, kde sa najviac zaujímal o expozície a pavilóny vlkov európskych, diviakov lesných a zubrov európskych.

Princa najviac zaujali zubry. "Priznal sa, že tieto zvieratá vidí po prvýkrát, keďže v japonských ZOO sú iba americké bizóny," uviedla Miroslava Sojáková z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava, ktorá princa na exkurzii sprevádzala. Princ sa podľa jej slov zaujímal o spôsob kŕmenia i starostlivosť o jednotlivé druhy zveri, ale taktiež aj o život zvierat v ich prirodzenom prostredí.

"Keďže je vyštudovaný zoológ, debata s ním bola naozaj na odbornej úrovni," povedala Sojáková. Princ zvieratá sám kŕmil a rovnako si ich fotil vlastným fotoaparátom. Zástupcovia bratislavskej ZOO princa informovali aj o zbierke na výstavbu nového výbehu pre vlkov v lesnej oblasti ZOO. Akišino sa podľa slov Sojákovej zaujímal o spôsob, akým ZOO ponúka možnosť sponzoringu.

Počas princovej návštevy ZOO, navštívila jeho manželka, princezná Akišino Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. "Prezrela si súčasné expozície, interaktívnu výstavu o jedle, jedení, a histórii stolovania S jedlom sa (ne)hráme a rovnako sa porozprávala aj s deťmi, ktoré sa zúčastnili tvorivého workshopu Na obruse obraz," informovala TASR Dagmar Valčeková z Bibiany.

Princ a princezná Akišino navštívili dnes predpoludním aj Univerzitu Komenského v Bratislave. Členovia cisárskej rodiny sa stretli so študentmi japonológie z Katedry východoázijských štúdií Filozofickej fakulty UK. "Je to pre mňa zážitok na celý život, a tiež veľká pocta, už aj preto, že takto osobne princa a princeznú nestretne ani väčšina Japoncov," vyznal sa jeden z nich, študent 4. ročníka Maroš Krajkovič.

Pri príležitosti návštevy univerzity odovzdal rektor UK Karol Mičieta princovi a princeznej Akišino Veľkú zlatú medailu Univerzity Komenského. "Je to ocenenie za upevňovanie priateľských vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom, ako aj za rozvíjanie spolupráce v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania a podporu štúdia japonológie na našej univerzite," uviedla Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.
V rámci dnešného programu sa princ a princezná Akišino stretnú aj ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom a v Botanickej záhrade UK symbolicky zasadia stromček sakury.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nobelova cena
Aktualizované
Už je to vonku: Pozrite sa, kto získal Nobelovu cenu za medicínu!
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Rusko zaútočilo na Kyjev: Poškodili obytnú budovu aj školu! A to nie je všetko
Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto
Putin oslavuje narodeniny: Ruskí politici sa predbiehajú v gratuláciách! Aha, čo mu odkazujú
Vľavo Erika vo februári, vpravo v septembri.
Foto
Barkolová prezradila, ako sa jej podarilo SCHUDNÚŤ: Dodržujem TÝCHTO 6 pravidiel!
Ilustračné foto
Autobus MHD vrazil do stromu a nabúral do dodávky: Hrôza, čo nasledovalo! Hlásia množstvo zranených
Marlon Pérez sa stal obeťou brutálnej vraždy.
Hrôza a des! Išiel sa prejsť so psom, majstra sveta dobodali na smrť
Bojový dron
Tvrdý útok Ukrajiny: V Rusku horelo niekoľko palivových nádrží! Vyhlásili aj stav núdze
Bičan prezradil svoje najbližšie plány.
Foto
Andrej Bičan bez kšeftu v TV a po dvoch rozvodoch si užíva so snúbenicou: Prípravy na svadbu v cudzine?!
Ilustračné foto
Na Európu sa rúti hurikán Kirk: V TENTO deň zasiahne aj Slovensko! Hrozia TORNÁDA a...
Autumnal road through forest - fog. Oncoming unrecognisable car ahead. Some minor motion blur, image has been taken during driving
Týždeň sa len začal a už platia VÝSTRAHY: Varovanie od SHMÚ sa týka niekoľkých okresov, opatrne na cestách!
driving a car
V okolí Bratislavy sa preverí trpezlivosť šoférov: Rátajte s viacnásobným zdržaním
Mužský hrob, 30 - 40 rokov, staršia bronzová doba
Foto
Nevšedná výstava nebožtíkov v trebišovskom múzeu: Múmie, kostry a ako sa pochovávalo pred vyše sto rokmi!