Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2013 13:25 | Správy | Domáce správy

Glváč o streľbe na našich vojakov v Afganistane: Niet pochýb, bol to teroristický útok!

Na slovenských vojakov v Afganistane zaútočil terorista, ktorý sa infiltroval na základňu v Kandahári. Nanešťastie, útok si vyžiadal jednu obeť.

Na slovenských vojakov zaútočili v Afganistane. Jeden človek zahynul. Novému času nešťastie potvrdil zdroj z ministerstva obrany. Dvaja ďalší vojaci utrpeli ťažké a štyria ľahšie zranenia. Obeťou je čatár narodený v roku 1978.

O nešťastí informovali aj ministri Lajčák a Glváč na brífingu. "Tragédii nedokázali zabrániť ani najprísnejšie bezpečnostné opatrenia," povedal na úvod minister obrany Martin Glváč. Pripomenul, že terorizmus si v krátkom čase vyžiadal niekoľko obetí - nedávno totiž v Pakistane zavraždili dvoch našich horolezcov. "Som zdrvený touto udalosťou, je to jedna z najťažších chvíľ môjho profesionálneho života," vyjadril svoje pocity Glváč. Rezort informoval príbuzných obete aj rodiny zranených. „Zámerne nebudem hovoriť mená vojakov, lebo v týchto chvíľach sa to dozvedeli ich rodiny“, doplnil minister. Glváč ešte dnes večer odlieta s premiérom Robertom Ficom do Kandaháru vládnym špeciálom. "Naši vojaci pracujú v oblasti, ktorá patrí k najnebezpečnejším," pripomenul Glváč.

Podľa Glváča sa nešťastie stalo o 12:15 afganského času. Útočník, príslušník talibanu, sa infiltroval medzi spriatelené vojenské jednotky a prenikol až na základňu. Objavili sa informácie, že talibanec mal na sebe uniformu afganského vojaka. Dnes sa začal v moslimských krajinách sviatok ramadán, počas ktorého dostávajú zbrane iba vojaci v službe. Terorista sa dostal až na strážnu vežu, odkiaľ vystrelil na našu jednotku. Slovenskí vojaci práve cvičili afganských kolegov. Útočníka krátko po útoku zadržali americkí vojaci. "Nešlo o nehodu, bol to teroristický útok," zdôraznil Glváč. Minister spresnil aj zranenia dvoch ťažko zranených. "Ide o priestrel hrudníka a priestrel hlavy. Ich stav je stabilizovaný a nemali by byť v ohrození života."

"Pokiaľ si páchateľ tohto hanebného činu myslel, že nás tým zastraší, a že prijmeme rozhodnutie stiahnuť sa z Afganistanu, tak mu chcem odkázať, že dosiahol pravý opak," vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Teroristi sú podľa neho zbabelci a pred nimi sa neuteká. Dodal, že Slovensko je súčasťou boja proti terorizmu a slovenskí vojaci zostanú v Afganistane aj po roku 2014. "Našim cieľom je nedovoliť, aby sa neopakovali takého hanebné útoky v budúcnosti," dodal.

Predseda vlády Robert Fico vyjadril ľútosť nad udalosťou v Kandaháre. ,,Je pripravený vládny špeciál a vládna delegácia minimálne na úrovni ministra obrany navštívi slovenských vojakov v Kandaháre,“ povedal dnes v Trnave Fico.

Gašparovič je rozhorčenýPrezident SR a hlavný veliteľ ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič s hlbokým zármutkom prijal správu o dnešnom útoku na príslušníkov slovenského kontingentu ISAF v Afganistane, pri ktorom zahynul jeden vojak a ďalší šiesti boli zranení. Hlava štátu vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete, ako aj ľútosť a rozhorčenie nad týmto zákerným teroristickým činom, uvádza sa to vo vyhlásení hlavy štátu k dnešnému útoku na slovenských vojakov v Afganistane, agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Prezident zároveň želá rýchle uzdravenie zraneným vojakom. Táto nešťastná udalosť podľa Ivana Gašparoviča len potvrdzuje krehkosť bezpečnosti a vnútornej stability v Afganistane. Prezident oceňuje hrdinstvo a odhodlanie našich vojakov v Afganistane ako aj v ďalších operáciách medzinárodného krízového manažmentu, dodáva sa vo vyhlásení prezidenta.

Americký veľvyslanec vyjadril ľútosť

Americký veľvyslanec Theodor Sedgwick s hlbokou ľútosťou prijal správu o dnešnom úmrtí slovenského vojaka v operácii ISAF v Afganistane a o zranení ďalších šiestich slovenských vojakov v dôsledku dnešného teroristického útoku na základni v Kandaháre. Píše sa o tom v tlačovej správe z ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Sedgwick súčasne vysoko ocenil pôsobenie slovenských ozbrojených síl v Afganistane. Ocenil tiež odhodlanie Slovenska angažovať sa v pomoci tejto krajine naďalej. Štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian útok odsúdil. Do Afganistanu šli slovenskí vojaci, aby mu pomohli na ceste k stabilizácii a normalizácii, píše sa v tlačovej správe.

"Dnešný útok potvrdzuje, že boj proti terorizmu musí zostať na popredných miestach agendy medzinárodného spoločenstva, pretože ide o hrozbu, proti ktorej nie je nikto úplne imúnny," vyhlásil rezort diplomacie.

Česi nie sú zraneníPrvé informácie agentúry DPA hovorili aj o troch zranených českých vojakoch. Český generálny štáb však informáciu poprel. "Táto informácia nie je pravdivá. Všetci naši vojaci v Afganistane sú v poriadku," povedal hovorca Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek. Hovorkyňa generálneho štábu ČR Jana Růžičková dodala, že v českí vojaci sa v Kandahári nenachádzajú.

Úmrtia slovenských vojakov v misiáchV zahraničných misiách a pri návrate z nich zomrelo 54 slovenských vojakov.

február 1993

Rotmajster Igor Rigo, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994

Čatár Vladimír Grman, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel po zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zariadenia používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

31. mája 1996

Nadporučík Dušan Chrašč, ktorý pôsobil v prechodnej misii OSN pre Východné Slavónsko (UNTAES), zomrel v Slavónsku po prekonanom zápale okostice.

19. júla 2001

Člen pozorovateľskej misie Európskej únie (EUMM) na území bývalej Juhoslávie podplukovník Ľubomír Orsag tragicky zahynul v Macedónsku. Vozidlo, ktorým išiel spolu s nórskym pozorovateľom Bjartenom Gundersenom a albánskym tlmočníkom Valonom Sadikom plniť pozorovateľské úlohy zo Skopje do priestoru západne od mesta Negotino, nabehlo na protitankovú mínu. Jej explózia vymrštila auto do stometrovej rokliny.

11. februára 2002

V Eritrei prišiel o život pri autonehode desiatnik Vladimír Kollár z Prešova, vodič auta, ktorý pôsobil v slovenskej ženijnej jednotke mierovej misie OSN.

15. mája 2002

Pri pmája zlnení služobných povinností na odlúčenom postavení Sekirača v rámci Česko-slovenského práporu v Kosove tragicky zahynul čatár Miroslav Hajdúch. Nehoda sa stala pri plnení operačnej úlohy. Posádku bojového vozidla pechoty vyslali, aby skontrolovala civilné motorové vozidlo, ktoré prekročilo provinciálnu hranicu zo Srbska do Kosova. Pri otáčaní vozidla čatár Hajdúch navádzal vodiča tak, že mu zmizol z dohľadu. Vodič zastavil až na volanie ďalších vojakov. Čatár utrpel vážne poranenia ľavej ruky a hlavy.

8. júna 2004

Pri plnení služobných povinností zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci, rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Asi 150 km od tábora al-Hilla pri meste As Suwayrah vybuchlo poľské vozidlo naložené muníciou, ktorá bola určená na likvidáciu. Slovenskí vojaci pracovali v blízkosti.

8. júna 2004

Príslušník mierových síl UNFICYP rotný Miroslav Hruška zahynul na Cypre. Pri vystupovaní z vrtuľníka prešiel k jeho zadnej časti, kde ho zachytil rotor. Ťažkým zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici.

19. januára 2006

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 s našimi vojakmi na palube havarovalo na východe Maďarska pri obce Hejce. Lietadlo spadlo a začalo horieť neďaleko slovenských hraníc, do záchranných prác zapojili aj slovenských záchranárov. Prežil iba Martin Farkaš. Zomrelo 42 jeho kolegov.

10.novembra 2006

V Iraku zahynul u príslušník slovenského vojenského kontingentu, rotný Rastislav Neplech zo Žiliny.Príčinou smrti bol výbuch nástražného výbušného systému pri vozidle, prepravujúcom štyroch vojakov medzinárodných vojenských síl.

5. september 2008

V misii UNFICYP došlo k tragickej nehode. Počas osobného voľna sa vodič slobodník Alexander Šimkovič venoval potápaniu. Pri vynáraní však došlo ku kolízii s člnom miestnej polície, ktorý ho zasiahol a spôsobil mu vážne zranenia, ktorým neskôr podľahol.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tureckí hasiči (ilustračná fotografia).
Aktualizované
Turecko pustoší lesný požiar: Hasiči bojujú so živlom, historická lokalita je v ohrození
Severom Talianska sa v utorok prehnala veterná smršť.
Foto
VIDEO Turistickú oblasť v Taliansku zasiahlo TORNÁDO: Slová o vodnej bombe! Vyhlásili núdzový stav
Ministri financií EÚ schválili monitoring rozpočtov členských krajín Únie.
Ministri EÚ a západného Balkánu riešili boj proti prevádzačstvu: Čo na to hovorí náš minister vnútra?
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Gang je rozbitý! Číňania obchodovali s ľudmi: Desivé, čo všetko mali robiť
Aktivisti proti násiliu na ženách poliali Španielske schody červenou farbou.
Foto
Aktivisti poliali Španielske schody červenou farbou: FOTO! Katastrofa, ako to tam vyzerá
(ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Vláda schválila mediálnu novelu! Koncesionárske poplatky pôjdu hore
Foto
Slováci čakajú na osemfinálového súpera: TOTO sú dva možné scenáre
Roisin Pelan (42) bola diagnostikovaná rakovina prsníka v máji 2014.
Foto
Mama má smrteľnú RAKOVINU: Jej príbeh trhá srdce! Zistíte, čo sa rozhodla urobiť, rozplačete sa
Tanky izraelskej armády v Pásme Gazy.
Vážne varovania z OSN: Vojna v Gaze sa môže rozšíriť do ďalšej krajiny! Slová, ktoré neveštia nič dobré
An American black bear faced straight on for a portrait.
Hladný medveď sa nezastavil pred ničím: Poriadny bizár! Ohromení robotníci sa nestačili diviť
Foto
Cieľ je splnený, Slováci si zahrajú osemfinále: Po remíze sú spokojní aj Rumuni
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange.
Foto
Assange odhalil špinavé tajomstvá USA: Išiel do basy! Po rokoch OBJAL svoju manželku