Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2013 10:00 | Správy | Domáce správy

ŠMEJDI kričali na nevidomého dôchodcu: Určite máte odložené peniaze na pohreb!

Sú agresívni, kričia a dôchodcov oberajú o úspory! Šmejdi, ako ich nazvali tvorcovia dokumentu v Česku, sa už prezentujú aj u nás.

Dôchodcovia na predvádzacích akciách trpia v strachu pod nátlakom. V prípade, že si tovar nekúpia, odmietajú ich pustiť von zo sály. Ľudia sa zatiaľ na Slovensku len veľmi opatrne priznávajú k nepríjemným skúsenostiam so šmejdmi. Nový Čas si posvietil na taktiku arogantných predajcov. Najlepší spôsob, ako nesadnúť na lep podvodníkom, je vyhnúť sa pochybným ponukám.


Z kačacích hodov v Trenčíne sa vykľula prezentácia kuchynského robota. Predavači útočili na dôchodcov, prevažne ženy, hneď po príchode. „Žádný kachny nebudou. Nepřišli jste se sem nažrat,“ kričali na úvod. Nesmeli používať telefóny ani rozprávať sa medzi sebou. Podobných prípadov na Slovensku pribúda. Aj môjho nevidiaceho otca vylákali na obed zadarmo. Ako darček mal dostať rádio s budíkom,“ hovorí nazlostený syn dôchodcu Emila (69) z Nitry.

„Nútili ma kúpiť si mixér za 400 €, keď som nechcel, odviedli ma k stolíku a hučali do mňa, že si to môžem zobrať aj na pôžičku,“ spomína na otrasné chvíle nevidomý Emil (69). „Keď som povedal, že mám iba peniaze odložené na pohreb, predajca na mňa kričal: ,Veď dajte peniaze na pohreb, ešte sa určite rok, dva dožijete‘,“ dodáva dôchodca, ktorému sa podarilo nátlaku odolať.

Praktiky nepoctivých predajcov sú rovnaké. Dôchodcov na predvádzacie akcie nalákajú na výhry či rôzne darčeky, neskôr ich však nútia kúpiť predražený či nekvalitný tovar. Jeho vrátenie či odstúpenie od zmluvy je takmer nemožné. Aj o bločku za tovar môžu dôchodcovia len snívať. Na Slovensku s praktikami „šmejdov“ už bojujú aj finančná správa a polícia. „Podnikateľ je povinný evidovať tržbu v elektronickej registračnej pokladnici bez zbytočného odkladu po jej prijatí. Pokiaľ tak ne­urobí, kontrolóri finančnej správy môžu podnikateľovi udeliť pokutu vo výške od 30 do 6 600 eur,“ vysvetlila Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy.

Pozor, takéto praktiky majú šmejdi!

Zázračný prístroj

Predávajúci tvrdia, že prístroj telo chráni od rôznych druhov chorôb, a to doživotne. Podmienkou je, aby ho človek používal denne. Najlepšie je ešte podľa predajcov popritom užívať tabletky s lososovým olejom. Tie majú telo vyčistiť od škodlivín a ochrániť pred vysokým tlakom či rakovinou.

Falošná výhra

Dôchodcu nalákajú na výhru, napríklad súpravy riadu, indukčnej platne, pekáča, deky s vankúšom, bonusom je aj VIP karta. Hodnota výhry je podľa „šmejdov“ desiatky tisíc eur. Podmienkou však je kúpiť napríklad parný čistič za viac ako 1 000 €. Peniaze chce predajca v hotovosti, v prípade, že ich nemáte, podpíše s vami úverovú zmluvu.

Prezentačný výlet

Čitateľ Nového Času vyhral trojdňový zájazd do Prahy pre dve osoby s ubytovaním, raňajkami a dopravou. Rezervné na osobu bolo 20 €, ktoré mal delegát vrátiť v prvý deň zájazdu. Namiesto cesty do Prahy ich však odviezli do Jihlavy, kde museli absolvovať takmer 7-hodinovú prezentáciu, čo v materiáloch o výlete chýbalo.

Hrnce za dva roky

Na predvádzacej akcii sú prezentované veľmi kvalitné hrnce. Človek sa ich rozhodne kúpiť a dostane k podpisu zmluvu, kde je veľmi malými písmenkami napísané, že tovar bude doručený až po zaplatení. Kupujúci si to nevšimne a potom dva roky každý mesiac platí za hrnce, ktoré nemá. Firma tvrdí, že takýto spôsob nákupu je obľúbený.

Kačacie hody

Predvádzacia spoločnosť pozve „zadarmo“ alebo za symbolický poplatok napr. na kačacie alebo husacie menu. Popritom sa účastník stane svedkom predvádzacej akcie s množstvom výhier a zliav. Môže sa však stať, že účastníci akcie nedostali žiadne jedlo a o hlade a smäde boli držaní celý deň.

Výzva: Zúčastnili ste sa aj vy na podobných predvádzacích akciách, kde vás zastrašovali či nútili kupovať tovar a podpisovať zmluvy? Opíšte nám svoj zážitok. tip@novycas.sk

Bojujte proti šmejdom!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Anglikánska cirkev má vážny problém, hrozí rozkol: Za všetkým je jedna otázka
Foto
Blondínka si nechala potetovať INTÍMNE miesto! Žiadna hanba: Všetko natočila na VIDEO
Ozzy Osbourne
Foto
Zlé správy o speváckej legende! Ozzy Osbourne je v NEMOCNICI: Čo sa stalo?
Foto
Žene sa na letisku stratil kufor: Sama napokon vypátrala zlodeja! Policajti ostali bez slov
Michael Jackson († 50)
Foto
Šokujúce odhalenie o kráľovi popu! TOTO vyplávalo na povrch 15 rokov po smrti Jacksona († 50)
Pozor na vozidlá po záplavách
Foto
Nedajte sa oklamať! Pozor na vozidlá po záplavách: Čo všetko v autách ničí voda?
(ilustračné foto)
S vybavovaním dokladov sa poponáhľajte: V tento deň oddelenie zavrie svoje brány!
Na snímke český premiér Petr Fiala (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Je to oficálne: Česko podpíše s Ukrajinou kľúčovú dohodu! Pripojí sa aj ďalšia krajina?
Ilustračné foto
ÚNIK tajných informácií USA: Vinník už čelí obžalobe! Hrôza, aké správy vyniesol
Zábery z miesta tragickej nehody vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch.
ZSSK sa vyjadrila k nešťastiu v Nových Zámkoch: O rušňovodičovi uviedli ZÁSADNÚ informáciu
(ilustračné foto).
Len 15-ročného mladíka odsúdili za plánovaný teroristický ÚTOK: Z toho, čo chcel urobiť, vám stuhne krv v žilách
Prezident SR Peter Pellegrini počas letu do Bratislavy po summite EÚ.
Peter Pellegrini na samite EÚ: Pozrite sa, o čom informoval prezidenta Zelenského