Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Zbierka pre malú Samarku: Už nedokáže povedať mama, hovoria za ňu oči

Všetko, čo si myslí, čo cíti a po čom túži, sa skrýva v jej krásnych modrých očiach.

Práve vďaka nim mamička Michaela Edesová vie, čo jej dcérka Samaré (4) chce. Samarka jej to sama povedať nedokáže. Modrooká princezná trpí vzácnym Rettovým syndrómom. Ide o geneticko-neurologické ochorenie, ktoré postihuje najmä dievčatká. Na Slovensku je ich asi tridsať. Choroba Samarky sa vyliečiť nedá, dievčatku by však pomohla hipoterapia a plávanie. Podarí sa pre Samarku v Srdci pre deti vyzbierať 1 272 eur?

Samaré žije s rodičmi Ronaldom (54), Michaelou (37) a bratom Benjaminom (6) v Trenčíne. Tehotenstvo Mišky bolo bezproblémové a dievčatko sa dlho zdalo zdravé. Začalo chodiť, hovoriť prvé slovíčka. Dnes už „mama“ povedať nevie. „To, že nie je v poriadku, som si všimla, keď mala asi dva roky. Prestali ju zaujímať hračky, nastala stagnácia aj v reči. Pediater ma upokojoval, že to môže súvisieť s tým, že vyrastá v bilingválnej rodine. Manžel je Holanďan,“ povedala Michaela.

Kým predtým Samarka chodila, aj preliezala prekážky, odrazu s tým začala mať problém. Pred schodmi zastala, bála sa, mala rešpekt. Prišlo to tak pozvoľne. Už nevedela robiť to, čo predtým,“ povedala mamina. Tá si po roku vyšetrení vypočula krutý verdikt. „Až primár v Bratislave na ňu pozrel a vraví: Viete, čo je to Rettov syndróm? Postihuje hlavne dievčatá a mám podozrenie, že vaša dcérka ním trpí, povedal, keď si všimol, že nevie upútať jej pozornosť a Samarka si strká ruky do úst, čo je jeden zo znakov choroby,“ dodala mamina.

 

Samarka vyzerá na prvý pohľad ako zdravé dieťa. Rada pozerá televíziu, miluje zvieratká a vodu. Práve to je podľa jej rodičov cesta, ktorá jej môže pomôcť. Rettov syndróm sa nedá vyliečiť, dá sa však spomaliť cvičením a rehabilitáciou. Veríme, že schopnosť chodiť si udrží čo najdlhšie. Tiež sa dá takto predísť skolióze, ktorú dostanú takmer všetky takéto dievčatá. Práve na koňoch sa uvoľní. Veľmi jej to pomáha aj na psychiku. Polhodina hipoterapie však stojí vyše osem eur. Samarku tiež fascinuje voda, pomohlo by jej aj plávanie,“ dodáva Michaela.

S dcérkou má zvláštny spôsob komunikácie. „Ona nevie ukázať prstom, že niečo chce, nevie korigovať pohyby. Jej oči sú však ako zrkadlá, v nich vidím, čo si praje. Ja som jej ústami, jej rukami, celý život budem. Musím za ňu bojovať. To, čo nás čaká v budúcnosti, povedať neviem. Rettov syndróm je ako časovaná bomba, naraz sa niečo stane a odíde polovica z toho, čo odísť môže,“ dodáva mamina.

Rettov syndróm

Je neurologická chyba. Vyskytuje sa takmer výhradne u dievčat, bez ohľadu na ich rasu alebo národnosť. Sú známe prípady výskytu tohto syndrómu aj u chlapcov, ale obvykle ide o smrteľnú formu spôsobujúcu potrat, narodenie mŕtveho dieťaťa alebo predčasnú smrť. Počiatočný vývoj dieťaťa s Rettovým syndrómom sa do 6 až 18 mesiacov života obvykle javí ako celkom normálny.

Potom nasleduje obdobie dočasnej stagnácie, kde dieťa stráca schopnosť reči a vedomého používania rúk. Začnú sa prejavovať stereotypné pohyby rúk, poruchy chôdze, spomaľuje sa rast hlavy, môže dochádzať k epileptickým záchvatom a nepravidelnému dýchaniu v bdelom stave. Hlavným znakom je neschopnosť ovládať telo. Choroba sa vyliečiť nedá.


Ako môžete Samarke pomôcť?

Pomôžte Samarke znížiť dosah zákerného ochorenia a prispejte zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871 oddnes 5. apríla do pondelka 7. apríla (vrátane). Hodnota SMS je 5 €. Celú túto sumu až do posledného centa použijeme na dobrú vec. Služba je dostupná pre klientov spoločností Orange Slovensko (Orange), Slovak Telekom (Telekom) a Telefónica Slovakia (O2).

Alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk (darcovský systém Dobrá krajina) a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do dvoch týždňov (t. j. do 19. apríla vrátane). Ak sa vyzbiera viac ako 1 272 €, zvyšná suma pôjde na Spoločné konto pre deti. Srdce pre deti je charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minulosť: Oživené dinosaury by sa narodili do úplne iného sveta, na aký boli zvyknuté. Išlo by im o život.
Neuveriteľný OBJAV: Tvor, ktorý predbehol existenciu dinosaurov o 40 miliónov rokov!
Hráč amerického futbalu Khyree Jackson zahynul pri autonehode.
Tragická nehoda, rolu mohol hrať aj alkohol: Zomrela nádej amerického futbalu!
Palestínčania sa pozerajú na škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy.
Izrael spustil nálet na palestínsku školu v Pásme Gazy: Čistá katastrofa, hlásia mŕtvych a zranených v kritickom stave
Unhappy Couple After an Argument in the Living Room at Home. Sad Pensive Young Girl Thinking of Relationships Problems Sitting on Sofa With Offended Boyfriend, Conflicts in Marriage, Upset Couple After Fight Dispute, Making Decision of Breaking Up Get Divorced
7 hlavných DÔVODOV, prečo sa ľudia rozvádzajú! Posledný bod je najväčším PROBLÉMOM
Mali.
Trojica afrických štátov si zvolila hlbšiu integráciu: Rozhodli sa vytvoriť konfederáciu!
Ilustračné foto
Desivá ZÁHADA brutálnej smrti 9 ľudí v Urale je VYRIEŠENÁ! Rozbité lebky, chýbajúce oči a jazyk: Z detailov dodnes mrazí
Švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali v sobotu na demonštrácii v holandskej metropole Haag.
Foto
Thunbergová opäť skončila v rukách mužov zákona: Protest sa vymkol spod kontroly, zasahovali i vodné delá
Shiffrinová a Kilde sa zasnúbili.
Kildeho dojemné vyznanie Shiffrinovej: Slová, ktoré chytia za srdce!
Dermatologička odporúča vyhnúť sa týmto veciam počas letných dní
4 veci, ktoré v LETE nikdy NEROBTE: Inak riskujete vážne komplikácie
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbánova novovznikajúca frakcia v EP sa rozrástla o ďalšieho člena: Vo veci nastal zásadný posun
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Kamión sa zrazil s minibusom! Hlásia niekoľko obetí, zasahujú záchranári aj polícia
Štefan (66) s pokutou za parkovanie, ktorú dostal po dvoch mesiacoch.
FotoVáš Tip
Štefan zostal po návšteve bratislavskej nemocnice v šoku: Zaplatil som za parkovanie, prišla mi pokuta! Čo na to mesto?