Reklama

Bratislavčan doplatil na dovážané ovocie z hypermarketov: Pôžitok z lákavých jahôd sa zmenil na boj o život!

Bratislavčan doplatil na dovážané ovocie z hypermarketov: Pôžitok z lákavých jahôd sa zmenil na boj o život!

Zdroj: anc, arhív P. S.

Reklama

Dovážané ovocie vie byť poriadne zradné. Presvedčil sa o tom aj Peter (23) z Bratislavy.

Chemikálie v ich vnútri mu spôsobili zapálené škriabavé vyrážky. Keď si Peter kupoval balenie zrelých jahôd pôvodom zo zahraničia, ešte netušil, čo mu spôsobia. Hoci ich riadne umyl, pár zjedených kúskov mu obrátilo život naruby. „Prvé príznaky prišli v noci, začal som sa škriabať. Na druhý deň som už na sebe spozoroval malé červené fľaky a stále sa to zhoršovalo. Večer už boli obrovské,“ opisuje nepríjemnú reakciu organizmu Peter.

Ráno to bolo ešte horšie. „Začalo sa to rozširovať po celom tele a veľmi ma to svrbelo. Mal som pocit, že horím.“ Spočiatku si Peter myslel, že to je alergická reakcia na jahody. Alergologička ho však vyviedla z omylu a verdikt znel: reakcia na pesticídy. Predpísané kortikoidy a antihistaminiká našťastie Petrovi zabrali a ešte v ten deň prejavy začali ustupovať.

„Ak nemal doteraz na jahody žiadnu alergiu, je vysoká pravdepodobnosť, že je to reakcia na pesticídy,“ povedal alergológ-imunológ Ivan Janšák, ktorého Nový Čas oslovil pri zisťovaní príčin záhadných vyrážok. „Dôkladné umytie ovocia či zeleniny nepomôže, chemické látky sú totiž nasiaknuté vnútri plodu. Neželanej reakcii predídeme len vtedy, keď budeme jesť iba to, čo si sami dokážeme vypestovať, poprípade domáce produkty, ktorým netreba chemicky predlžovať životnosť,“ dodal na záver odborník.

Čo na to úrady?

„Pre zdravého spotrebiteľa by prípadné zvyšky rezíduí ochranných prípravkov nemali predstavovať žiadne zdravotné riziko. Množstvá ochranných prípravkov sú stanovené pestovateľmi na dosiahnutie žiadaného efektu a sú predmetom úradnej kontroly. U spotrebiteľov, ktorí sú citliví na alergické reakcie a u ktorých sa dá predpokladať zvýšená citlivosť na možné rezíduá chemických látok (inak bezpečné), je vhodné zamerať sa na konzumáciu potravín ekologického poľnohospodárstva,“ povedala vedúca osobného úradu ŠVPS Paulína Komárová.

Autor: © Nový Čas