Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2024 16:56 | Správy | Domáce správy

Penta preinvestovala v zdravotníctve na Slovensku viac ako 400 miliónov eur

Len v minulom roku preinvestovala investičná skupina Penta v slovenskom zdravotníctve 64,5 mil. eur. Ide o viac ako trojnásobok sumy vyplatenej na dividendách, ktorú si vyplatili akcionári súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Tá patrí do portfólia investičnej skupiny.

Dôvera v marci akcionárom vyplatila takmer 20 miliónov eur a Union ZP 4,5 milióna eur. Informáciu zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). ÚDZS uviedol, že v prípade Dôvery ide o plánovanú výplatu z nerozdelených ziskov spoločnosti z predchádzajúcich období, konkrétne o zisk z roku 2016 a časť zisku za rok 2018.“Rešpektujeme zákonné právo akcionárov zdravotných poisťovní na podiel na zisku, ale vzhľadom na závažné problémy, ktoré sa nakopili v zdravotníctve, považujeme tento krok za rozporuplný," povedal Michal Palkovič, predseda ÚDSZ.

Zdravotná poisťovňa Dôvera mala k 31.12.2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 mil. EUR. Penta deklarovala, že aj vzhľadom na stav slovenského zdravotníctva si túto sumu nevyplatí. Bola vyplatená dividenda len vo výške zisku z roku 2023, ktorý bol na úrovni 0,76% poistného, a teda výrazne pod zákonným maximom 1%. Výška vyplatenej dividendy predstavuje sumu 19,955 mil. eur. „Dôvera dosahuje dlhodobo maržu na úrovni 1 - 2 %, čo je veľmi nízke percento vzhľadom na celú škálu činností a rizík, ktoré poisťovňa nesie. Svojou činnosťou, najmä v podobe efektívneho výberu poistného, hospodárneho nákupu služieb poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, inovácií v prospech pacientov či elektronizáciou zdravotníctva, šetrí Dôvera verejnému zdravotníctvu desiatky až stovky miliónov eur ročne,“ uviedla Lenka Vargová, špecialistka komunikácie spoločnosti Penta.

V rámci zdravotníckych spoločností, ktoré na Slovensku Penta vlastní, bolo v minulom roku 44 mil. eur preinvestovaných do Nemocnice Bory, 15 mil. eur do ostatných nemocníc združených v sieti Penta Hospitals International a 5,5 mil. eur preinvestovaných do poisťovne Dôvera. „Za ostatných 10 rokov nášho pôsobenia v oblasti zdravotníctva, sme na Slovensku preinvestovali už viac ako 400 mil. eur v prospech slovenských pacientov a poistencov. Aj vďaka týmto investíciám sme mohli vybudovať nové nemocnice (Nemocnica Bory, Nemocnica Michalovce), rekonštruovať a modernizovať naše zdravotnícke zariadenia, skvalitňovať dostupnosť a efektívnosť liečby, prinášať inovácie, ktoré zachraňujú životy, či skracovať čakacie lehoty,“ dodala Lenka Vargová.

(Nový čas je súčasťou vydavateľského domu News and Media Holding, ktorý patrí do portfólia investičnej skupiny Penta.)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hup

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská hokejová legenda Dárius Rusnák.
Foto
Dárius Rusnák našim chlapcom verí: Slováci majú na medailu!
Denim
Foto
Moderátorka Krajčírová predstavuje horúce novinky! Módne trendy tohto leta: TOTO vám v šatníku nesmie chýbať
Vlastimil Harapes († 77)
Nečakané odhalenie o Harapesovi († 77): Jeho najväčšie tajomstvo vyšlo na povrch až po smrti
Na snímke s pukom Pavol Regenda.
Foto
Kuriózne vylúčenie ho zaskočilo: Regenda priznal neznalosť pravidla
(ilustračné foto)
Ukrajina je pod masívnym útokom ruských dronov: Zasiahnuté sú tieto oblasti vrátane Kyjeva
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pobrežná stráž v Tunisku našla telá štyroch ľudí: Prečo boli ochotní riskovať svoje životy?
Po atentáte na premiéra sociálne siete vybuchli nenávisťou
Expert o atentáte na Fica: Strelec nedržal zbraň po prvý raz!
Kráľ Salmán opustil Francúzsko. Podľa miestnych úradov to bolo súčasťou plánu. Foto: Reuters
Kráľa museli hospitalizovať, jeho zdravotný stav sa náhle zhoršil: Aká je príčina?
Dnes sa otvára park na Račianskom mýte
Hlavné mesto dnes oficiálne otvára park na "Račku": Na svoje si prídu nielen deti
Tornádo zachytili neďaleko Ústí nad Labem.
Foto
Ľudia neverili vlastným očiam: V Česku sa opäť objavilo TORNÁDO!
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina obviňuje Rusov, že ich útoky na Charkov boli zámerné: Medzi zranenými sú deti
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Váš Tip
Dobrovoľníci v Žilinskom kraji vyzbierali obrovské množstvo odpadu: Toto prekvapilo aj županku!