Pravidelné pojedanie grepov, pitie šťavy z týchto citrusových plodov či konzumácia prípravkov s výťažkami z grepu môžu prispieť k obmedzeniu vstrebávania tukov do tela. A to aj vtedy, keď človek konzumuje veľmi tučný pokrm. Podľa kalifornských lekárov látky obsiahnuté v grapefruitovej šťave znižujú vstrebávanie tukov v črevách a zlepšujú metabolizmus cukrov, takže sú prevenciou cukrovky typu II.
"Neustále na nás útočia rôzne podvody týkajúce sa výživy. Ale tieto výsledky, založené na strážených experimentoch, si právom vynucujú ďalšie štúdium možných účinkov grapefruitového džúsu na ľudské zdravie," uviedol profesor Joseph Napoli z University of California v Berkeley.
Pitie grapefruitovej šťavy a konzumácia týchto citrusových plodov nie sú ničím novým. Sú súčasťou hollywoodskej diéty z tridsiatych rokov minulého storočia. Dnes jej fandí napríklad Kylie Minogue. Spočíva v tom, že človek zaradí dužinu či čerstvo vylisovanú šťavu z plodov do svojho jedálnička niekoľkokrát denne s každým veľkým jedlom. Látky obsiahnuté v grepoch totiž znižujú vstrebávanie tukov do tela a zlepšujú metabolizmus cukrov.
Tím profesora Napoliho živil skupinu myší tučnými pokrmami po tri mesiace - tie hlodavce, ktorým podával ku krmivu grapefruitovú šťavu, pribrali o pätinu menej než tie, ktoré dostávali rovnakú potravu bez džúsu. Jedince konzumujúci grepy však mali tiež nižšiu hladinu cukru v krvi a lepšie hodnoty inzulínu.
"V skutočnosti grapefruitová šťava znižovala hodnotu inzulínu tak dobre ako bežne užívaný liek metformín," tvrdí profesor Napoli.