Medzi základné potraviny farmárov patria bravčová masť, kyslá kapusta, pšenica, soľ, ocot, korenie a cesnak. Sami si zaobstarávajú koreňovú zeleninu, jablká, hríby, bylinky a pri varení využívajú aj to, čo nájdu v okolí farmy. Obmedzené zdroje obživy sa už viditeľne prejavili na postavách farmárov, ktorí často musia v kuchyni improvizovať.
„Ak hladujú, alebo majú nedostatok, je to dôsledok ich hospodárenia. Prísuny potravín sú riešené tak, aby mali všetko, čo potrebujú, a v dávkach, aby nebolo ohrozené ich zdravie,“ povedal Novému Času kreatívny producent Farmy Samo Jaško.
„Konkrétne to teší Miriam. Tibor povedal, že by mu bolo ľúto umrieť, aby šiel takýto pekný chudý do truhly. Viktor sa dokonca dušoval, že bude takto jesť aj doma. Lenke sa veľmi páči, že zhodila kilá navyše,“ tvrdí kreatívny producent Farmy.
Lenka Hrčková (23)
- 6 kg
bez zdravotných komplikácií
Miriam Pribanič (53)
- 15 kg
bez zdravotných komplikácií
Tibor Repa (48)
- 23 kg
vysoký krvný tlak
Viktor Matz (22)
- 15 kg
problémy s okom
Schudnú z tuku aj zo svalov
Katarína Skybová, výživová poradkyňa z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment
- Jedálny lístok farmárov je veľmi chudobný. Úbytok na hmotnosti bude nielen z tuku, ale, čo je neprijateľné, aj zo svalovej hmoty. Denný príjem energie pri racionálnej strave má byť u žien asi 9 000 kJ a u mužov 12 000 kJ, pri fyzicky náročnej práci by sa mal zvýšiť ešte asi o 2 000 kJ.
Ukážka farmárskeho menu
Raňajky: jablko a mätový čaj
Obed: zemiaková polievka z predchádzajúceho dňa, cviklový šalát s cibuľkou, pečené zemiaky
Večera: zemiaky s cviklou