Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2014 14:40 | Správy | Zahraničné správy

Toto nie sú fotky z roku 1989: Na námestí v Prahe vypukla vzbura, čo sa, preboha, deje?

Niekoľko tisíc ľudí sa dnes predpoludním zišlo na pražskej Národnej triede na protestnej akcii "Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident". 

Prekáža im spôsob vyjadrovania prezidenta Miloša Zemana i to, ako podľa nich bagatelizoval udalosti, ktoré sa na Národnej triede udiali 17. novembra 1989, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Ľudia si na demonštráciu priniesli transparenty odkazujúce na niektoré z kontroverzných vyhlásení, ktoré mal Zeman v poslednom čase - či už na adresu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, či o inšpirácii Čínou. Následne ukázali prezidentovi symbolickú červenú kartu.

Minister pre ľudské práva a menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD), ktorý sa takisto dostavil na Národnú triedu, píšu Novinky.cz, sa pozastavil nad tým, prečo Zeman označuje vtedajšiu demonštráciu za jednu z mnohých. Zeman podľa neho ešte v roku 1989 napísal článok, v ktorom sa vyjadril úplne inak.

 

Niektorí z demonštrantov si na červené karty pripísali jasnú požiadavku: Demisiu. Na piazzete Národného divadla sa objavili tibetské vlajky, ktoré mali pripomenúť nedávnu Zemanovu návštevu Číny, na ktorej český prezident povedal, že nemieni protistranu poučovať o ľudských právach.

Podobná akcia sa dnes uskutočnila i v Brne, všímajú si Novinky.cz. V najväčšom moravskom meste sa zišlo okolo 500 demonštrantov, ktorí sa zvolali prostredníctvom sociálnych sietí. "Nesúhlasíme s tým, akým spôsobom nás prezident zastupuje v zahraničí," uviedla organizátorka brnianskeho protestu.

Zeman v sobotu v debate k výročiu Nežnej revolúcie uviedol, že protest na Národnej triede v roku 1989 bol jednou z "x" demonštrácií a zákrok Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) nebol nijaký "krvavý masaker", pripomínajú Novinky.cz.

"Miloša do koša!"

Časť odporcov prezidenta ČR Miloša Zemana sa dnes z pražskej Národnej triedy presunula na Albertov, kde sa za účasti prezidentov ďalších krajín uskutočnilo odhalenie pamätnej tabule k udalostiam z Novembra 1989.

Ako informoval internetový server Novinky.cz, prejavy rušil piskot a skandovanie hesiel proti Zemanovi. Na Albertov údajne smerovali ďalšie tisíce odporcov českého prezidenta. Príchod prezidentov susedných krajín: Andreja Kisku i jeho kolegov z Maďarska, Nemecka a Poľska: Jánosa Ádera, Joachima Gaucka a Bronislawa Komorowského, na pódium sprevádzalo skandovanie: "Miloša do koša!" či "Demisiu!" adresované ich českému hostiteľovi Milošovi Zemanovi.

Rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima sa demonštrantov márne pokúšal upokojiť, aby mohla zaznieť študentská hymna Gaudeamus igitur, konštatoval český spravodajský server. Rektor na prítomných apeloval, že počas Novembra 1989 sa demonštrovalo za to, aby ľudia mohli slobodne vyjadriť svoj názor, ale aj za to, aby bolo možné vypočuť si aj iných. 

Zeman vo svojom prejave vyhlásil, že mu neprekáža, keď ľudia kričia naňho, ale nemali by kričať, keď hovoria organizátori akcie. Uviedol, že sa nebojí - presne tak, ako sa nebál pred 25 rokmi, keď sa zúčastnil študentských protestov, aj keď to podľa neho bolo riskantné. Keď sa slovami: "Dnes je zbabelé hádzať vajíčka alebo čokoľvek iné" ohradil proti správaniu sa davu na Albertove, ľudia začali skandovať "Demisiu, demisiu".

Počas príhovoru poľského prezidenta Bronislawa Komorowského sa dav upokojil, dokonca sa aj tlieskalo. Prejavy nemeckého a slovenského prezidenta už demonštranti nerušili. Maďarský prezident János Áder požiadal prítomných o minútu ticha na pamiatku obetí komunizmu.

Na podporu prezidenta Zemana sa dnes na pražskom Klárove zišlo asi 60 ľudí, ktorí mali v rukách transparenty s heslami: "Miloš, sme s tebou!" alebo "Hanba pražskej kaviarni". Toto zhromaždenie usporiadali ľavicové iniciatívy s cieľom kriticky zhodnotiť vývoj v Česku za posledných 25 rokov a vyjadriť podporu prezidentovi Zemanovi, ktorý v posledných dňoch čelí ostrej kritike za svoje slová. Táto akcia sa zaobišla bez incidentov, aj keď niekoľko okoloidúcich namietalo, že prezident je grobian.

Oveľa vyššiu účasť mala dnes akcia prezidentových kritikov, ktorých sa v Prahe zišlo niekoľko tisíc a v Brne takmer 500. V oboch mestách ľudia prezidentovi Zemanovi symbolicky ukázali červenú kartu a na papieriky rovnakej farby mu písali odkazy, ktoré organizátori odovzdajú na Pražskom hrade.

 

Ľudia si na demonštrácie priniesli transparenty odkazujúce na niektoré z kontroverzných vyhlásení, ktoré mal Zeman v poslednom čase - či už na adresu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, či o inšpirácii Čínou. Ďalšie pobúrenie Zeman vyvolal, keď v sobotu v debate k výročiu Nežnej revolúcie, uviedol, že protest na Národnej triede v roku 1989 bol jednou z "x" demonštrácií a zákrok Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) nebol nijaký "krvavý masaker", pripomínajú Novinky.cz.

Heslo "Miloša do koša", ktoré dnes zaznievalo na protizemanovských protestoch, ľudia skandovali aj v roku 1989 na adresu vtedajšieho generálneho tajomníka KSČ Milouša Jakeša, uviedli Novinky.cz. 

VIDEO z útoku na Zemana TU.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na starobu je potrebné začať užívať melatonín: Pomáha pri zásadnom probléme so zrakom
Na miesto nehody prišiel minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
AktualizovanéFoto
Pri tragickej nehode v Nových Zámkoch vyhaslo 6 životov: Minister prehovoril, smutné detaily
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
V parlamente diskutovali o Audiovizuálnom fonde: Aké zmeny sa tam udejú?
Ilustračné foto
Búrkové šialenstvo bude pokračovať! V tejto časti Slovenska si dávajte veľký pozor
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa na summite EÚ rozčuľoval! Takúto hanebnú dohodu nepodporujeme, tvrdí
(ilustračné foto)
Meta bude čeliť žalobe: Týchto pracovníkov zvýhodňovali viac
 Tanky M1A1 Abrams.
Zásielka je doručená: Všetky objednané americké tanky dorazili do Poľska
(ilustračná fotografia).
Grécka polícia ma v rukách dvoch ľudí: Choré, čo mali spôsobiť! Starosta je pobúrený
Brazílsky Nostradamus predpovedal, že okolo Zeme preletí asteroid! (Ilustračné foto)
Foto
PREDPOVEĎ brazílskeho Nostradama sa stane realitou: Buďte pripravení, príde to už v TENTO deň
Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová: Európska únia potrebuje 500 miliárd! Na toto by mali byť určené
Na miesto okamžite vyslali záchranné zložky.
Foto
Smutné správy z Nových Zámkov! Počet obetí nehody vlaku a autobusu sa ZVÝŠIL
(ilustračné foto)
Psychologička po nákupe NIKDY nevracia vozík: Znepokojivé ODHALENIE!