Viacero kvalitných tradičných slovenských potravín už európsku ochranu majú. V európskom registri je už 11 slovenských produktov, medzi inými slovenská bryndza, zázrivský korbáčik či skalický trdelník.
Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol ďalší slovenský produkt. Dňa 28. apríla 2016 Európska komisia schválila doplnenie registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení o „Levický slad“.
„Levický slad”, ako sa uvádza v žiadosti o zápis do zoznamu, je pivovarský jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený najmä na výrobu piva. Pripravuje sa z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti. V zrnách jačmeňa sa po namočení a klíčení za primeranej teploty aktivujú a vytvoria špecifické sladové enzýmy schopné štiepiť polysacharidy obsiahnuté v zrnách jačmeňa za vzniku nízko molekulárnych, jednoduchých, vo vode rozpustných sacharidov, ktoré sa dajú kvasinkami skvasiť na etylalkohol.
Levický slad sa takto dostáva na zoznam vyše 1 330 európskych výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou EÚ.
Medzi chránené zemepisné označenia, ktoré boli zaregistrované v prospech SR patria klenovecký syrec, zázrivské vojky, slovenský oštiepok, slovenská bryndza, slovenská parenica, zázrivský korbáčik, oravský korbáčik, tekovský salámový syr, skalický trdelník a žitavská paprika.
Celoeurópsku právnu ochranu požívajú aj tradičné zaručené špeciality, akými sú napríklad bratislavský rožok, liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekáčiky, ovčí hrudkový syr – salašnícky a ovčí salašnícky údený syr.
Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.