V prvý deň do hlavného mesta zavítalo 18 parlamentných šéfov, pre ktorých bola prichystaná honosná večera na Bratislavskom hrade. Teraz vyšlo najavo, že Kancelária Národnej rady aj za luxusné päťchodové menu zaplatila takmer 61 000 eur.
Na neformálny samit bol Andrej Danko po jeho konci patrične pyšný. Pre svojich partnerov neprichystal len dary so symbolikou Slovenska, ale aj honosnú večeru, ktorá zahŕňala také špeciality ako pečenú cviklu s kozím syrom, grilovaného pstruha či jelení steak. Tá podľa oficiálnych údajov z Národnej rady stála neuveriteľných 60 599 eur a označili ju ako „zážitkovú“. „Hlavnou myšlienkou slávnostnej večere bola prezentácia Slovenska ako krajiny, ktorá si ctí svoju históriu, prírodné krásy, dedičstvo predkov, národnostné menšiny i súčasnosť,“ prezradila Dankova hovorkyňa Eva Kliská.
Interaktívne jedlo
Samotná večera bola podľa nej vytvorená interaktívnou formou, čiže prepojením umeleckého gastronomického zážitku vrátane animovanej projekcie, ktorá predstavila regióny Slovenska. V programe predstavili slovenskú ľudovú hudbu a kroje. Zaujímavé je, že na kultúrny program od tej istej agentúry minul parlament ďalších 6 600 eur. Kto konkrétne sa na večeri objavil, Kliská nepovedala. „Večera bola objednaná pre delegáciu, ktorá sa zúčastnila na samite predsedov parlamentov členských štátov EÚ,“ uviedla. Ak by šlo len o pochúťky pre predsedov parlamentov čiže 19 ľudí, troch podpredsedov slovenskej Národnej rady, prezidenta a premiéra, tak na hlavu to vychádza závratných 2 500 eur!
Politológ Ján Baránek si myslí, že 60 000 eur na večeru je priveľa. „Myslím si, že sa to určite dalo urobiť za menej peňazí a na podobnej úrovni,“ skonštatoval. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, ktorý sa na nej zúčastnil, hovorí, že zvládnutá organizácia podobných podujatí je dôležitá pre obraz Slovenska. „O výške vynaložených prostriedkov možno vždy polemizovať, zároveň však nie je možné takéto náročné podujatia pripravovať na kolene,“ povedal.
Päťchodové menu:
- Hruškovica
- Pečená cvikla s tymianom a kozím syrom, šalát z bielej fazule
- Müller Thurgau Vinodol, akostné, 2015
- Silný kačací vývar s maslovými krupicovými haluškami
- Grilovaný slovenský pstruh lososový s plnenými špaldovo-bryndzovými pirohmi
- Karpatská perla Varieto Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2015
- Jelení steak s čučoriedkami, domáce zemiakové šúľance, ružičkový kel so slaninou
- Dunaj, akostné, 2015
- Bratislavský hradný rez s makom podávaný s vanilkovou zmrzlinou a krémom Luculus
- Tokaj Grand Furmint, výber z hrozna, 2006
Čo všetko si objednali:
- zážitková večera - 60 599 €
- catering 6. 10. - 30 798 € + 16 157 €
- kultúrny program - 6 600 €
- rozloženie a zloženie pevných stolov - 2 962 €
- projekcie na stenu Bratislavského hradu - 2 330 €
Celkom: 119 446 €
Kancelária Národnej rady po zverejnení informácie o večeri za 60-tisíc eur doplnila svoje stanovisko a uviedla aj presný počet hostí, čo sme pôvodne žiadali. Podľa nej bolo na podujatí 270 ľudí a päťchodové stálo na osobu 55 eur. "Zároveň však NR SR nie je reštauračné zariadenie, čiže v sume musela rátať aj so zaplatením personálu. Išlo o viac ako 100 ľudí. V spomínanej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov," napísali z Kancelárie.