Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Herec Petr Nárožný úprimne o dospievaní po vojne: Túžil byť lekárom, osud veci zariadil inak

Odjakživa túžil byť doktorom, nakoniec sa stal po tridsiatke hercom. Brilantný komediálny herec Petr Nárožný (83) je znamenitý rozprávač a milovník histórie.

Navyše, ako sám o sebe tvrdí, považuje sa za starého pána, ktorý si toho veľa pamätá. To sa nám potvrdilo aj počas jednej z jeho návštev Bratislavy, keď pre Nový Čas Nedeľa otvorene porozprával o svojom chudobnom detstve, problémoch s komunistami a vzťahu k Slovákom.

Poznáme vás predovšetkým ako znamenitého komika a herca, ktorý stvárňuje veselé roly. Boli ste už v detstve tým, komu sa hovorí triedny šašo a zabávač?

Hovorí sa, že mnoho komikov a komediálnych hercov malo takúto minulosť. Často mali aj dvojky zo správania, len aby pobavili triedu. Pre úsmev priateľov a neskôr aj žien urobí človek čokoľvek. Presne taký som bol aj ja. Každá trieda má svojho triedneho šaša, ktorý neustále niečo vymýšľa a zároveň je vlastne takým obetným baránkom v zmysle, že si nakoniec od učiteľov všetko „vypije“ a odpyká. Ale zaplať Pán Boh, že takýto ľudia vôbec sú!

Keď ste mali jeden rok, začala sa druhá svetová vojna. Ako ovplyvnili tieto trpké udalosti vaše detstvo?

Deti to všetko vnímajú ináč. Keď si dnes pozerám fotky zo svojho detstva, vyzeráme ako strašní chudáci. Tým, že sme na tom boli všetci rovnako, mali sme rovnaké sivé oblečenie. Žil som iba s maminkou, ktorá bola skvelá a vytvorila mi nádherné detstvo a dospievanie. Nikdy som netrpel núdzou, doslova sa pre mňa obetovala. Na svoje chlapčenské obdobie spomínam ako na krásny život. V porovnaní s dnešnými deťmi sme boli deťmi ulice. Nemali sme mobily, počítače, stále sme behali, schovávali sa a hrali sa na strážnikov a zlodejov.

Mali sme úžasnú fyzičku, lebo sme boli neustále v pohybe. Hneď ako sme prišli zo školy, urobili sme si najnutnejšie úlohy a utekali sme sa hrať von. Na našej ulici, kde už dávno nebývam, sme sa kedysi sánkovali aj tri týždne. V tom čase tam stálo len jedno auto, volalo sa Halford a patrilo pánovi domácemu Pitákovi. Dnes po tejto ulici už ledva prejdete, všade sú zaparkované autá. Život sa odvtedy veľmi zmenil.

Váš otec odišiel od rodiny, keď ste mali len sedem rokov a vy ste ho už nikdy nevideli. Trpeli ste tým, že ste nevyrastali s otcom?

Nie. Vzťahy medzi rodičmi už neboli ideálne a bolo to vlastne riešenie a vyslobodenie...

V mladosti ste túžili stať sa lekárom. Nakoniec ste sa na medicínu pre kádrové problémy kvôli otcovi, ktorý bol ruským emigrantom, nedostali.

Na gymnáziu som urobil naozaj veľa pre to, aby ma prijali na medicínu. Maturoval som ešte v blbých rokoch - písal sa rok 1956. Žiadne uvoľnenie pomerov sa neudialo a mal som skutočne strašný kádrový posudok kvôli otcovi. Navyše som nebol ani zväzák. Dnes sa to zdá mladej generácii asi nepochopiteľné, ale vtedy bolo jedným z trestov aj to, že vám síce po maturite povolili študovať na vysokej škole, ale tá musela byť jedine technického zamerania.

Čiže žiadne humanitné vedy, žiadne právo či medicína. Povolené boli len technika a stavebné či hutné inžinierstvo. Nikdy som to úplne nepochopil, ale komunisti asi predpokladali, že keby niekto vyštudoval humanitný predmet, mohol by sa stať pre nich intelektuálne nebezpečným.

Je Petrovi ľúto za kariérou, ktorú nikdy neskúsil? Ako si spomína na legendárnych humoristov Milana Lasicu a Júliusa Satinského? To a oveľa viac sa dočítate v Novom čase Nedeľa!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia