História pestovania špargle siaha až do roku 3 000 pred naším letopočtom. Bola obľúbenou potravinou Grékov i Rimanov. Rozmach špargle u nás nastal v 90. rokoch a v súčasnosti sa teší čoraz väčšej obľube.
Obsahuje dôležité vitamíny A, B, C, E a K, ktoré sú skvelými antioxidantmi a dôležitými zložkami pre správnu funkciu imunitného systému. V špargli nechýba ani veľké množstvo minerálov ako železo, zinok, vápnik, horčík, meď, fosfor, mangán, draslík, sodík, ale aj omega-3 a omega-6 kyseliny. Je zdrojom bielkovín, vlákniny a antioxidantov. Na konzumáciu sú najlepšie mladé výhonky špargle, pretože hneď ako sa púčiky začnú otvárať, výhonky sa stávajú rýchlo drevnatými. Zástupcovia spoločnosti Vitazel, ktorá je slovenským dodávateľom tejto plodiny už od roku 2003, odporúčajú vyskúšať špargľu aj fermentovať alebo zavárať a skladovať tak niekoľko rokov.
Zelenina, ktorá vám zlepší náladu
Ak sa po zjedení špargle budete cítiť dobre, môže za to obsah kyseliny listovej a vitamínu B, ktoré znižujú únavu a apatiu. Vedci našli spojenie medzi nízkymi hladinami folátu a vitamínu B12 u ľudí trpiacich depresiou, na základe čoho začali doktori pacientom s depresiou predpisovať denné dávky oboch vitamínov. Špargľa obsahuje vysoké hladiny tryptofánu, aminokyseliny, ktorá je rovnako spájaná so zlepšením nálady.
Akú odrodu si vybrať?
Medzi najviac rozšírené druhy špargle patrí biela a zelená, ale stretnúť sa môžete už aj s fialovou. Stále však ide o tú istú špargľu, jej farbu ovplyvňuje iba spôsob pestovania. Biela špargľa rastie pod fóliou a zberá sa skôr, ako jej výhonky stihnú vyraziť zo zeme. Je jemná a krehká. Zelená je na poli dlhšie, vďaka čomu získava svoje sfarbenie a mierne horkastú chuť. Obsahuje viac vitamínu C a betakarotén. Fialový odtieň špargľa získava po vyklíčení zo zeme. Špargľu je potrebné tepelne upraviť, rozdiel je v tom, že biela sa musí ošúpať, mladá zelená nie. Netreba sa báť jesť ju rukami. Po zakúpení ju skladujte vo vlhkej utierke, takto vydrží čerstvá až 4 dni.
Obľúbenosť špargle rastie
„Špargľa predstavuje náročnú zeleninu s vysokým podielom ľudskej práce. Jej pestovanie si vyžaduje dostatočný počet kvalitných stálych, ale aj sezónnych zamestnancov, je potrebné know-how na jej produkciu a predaj s perfektnou logistikou. Pestovanie špargle síce nie je jednoduché, ale pre slovenských pestovateľov je príležitosťou, ktorej by sa mali chopiť,“ konštatuje Jozef Šumichrast zo Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Podľa Štatistického úradu SR sa u nás za posledné štyri roky špargľa pestovala každoročne na zhruba 200 hektároch. Slovenskí spotrebitelia si na túto zeleninu postupne zvykajú a jej obľúbenosť z roka na rok rastie.
Slovenskú špargľu nájdete aj na pultoch Kauflandu. „Špargľa bola na Slovensku dlho neznáma, hoci patrí medzi tradičné druhy zeleniny, ktoré sa u nás kedysi pestovali, ale obľube sa tešila skôr v zahraničí. Naším cieľom je navrátiť tradičnú slovenskú zeleninu na pulty, to je však možné len v spolupráci so slovenskými dodávateľmi. Preto je ich podpora jednou z našich priorít. Chceme zákazníkom ponúknuť čo najviac zeleniny z domácej produkcie,“ dodáva na záver hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Langová.