Desiatky barov síce ponúkajú chladené nápoje, no v bare Mirror, ktorému vdýchol život jeden z najlepších slovenských barmanov Peter Marcina (31), si príde na svoje každý, kto chce experimentovať s chuťami. Podnik sa navyše stal najlepším hotelovým barom v Európe a posedenie v ňom je veľkým zážitkom. Drinky tam servírujú aj na tácke s malým bonsajom v remeselne vyrobenom poháriku...
Peter Marcina posunul hotelový bar v srdci Bratislavy medzi svetovú elitu. Hostia tam môžu ochutnať drinky podobné tým, aké videli v hollywoodskych filmoch. „Už keď som do baru vošiel prvýkrát v októbri 2018, moja kreativita začala pracovať a rozmýšľal som, ako ho dostať pomyselný stupienok slávy, ktorú kedysi Hotel Carlton v barovej sfére mal,“ prezradil Peter, ktorý vypracoval originálny a úspešný koncept postavený na troch pilieroch.
„Alfou a omegou je takzvaný džentlmenský štýl a spôsob obsluhy, druhým pilierom je umelecké servírovanie drinkov a tretí pilier je spájanie nápojov s prvkami prírody,“ povedal manažér baru s tým, že pri ladení detailov spolupracoval s viacerými odborníkmi - so sklármi, drevármi aj kamenármi a aj títo remeselníci majú podiel na úspechu baru. „Jeden z drinkov je kompozícia, ktorá je na mramorovej kocke zaliatej sklom. Je doplnená o vavrín a striekaná jedlým zlatom. Ide o vrchol luxusu a umenia, ktorý v tomto prípade spájame,“ dodal Peter.
Vďaka svedomitému prístupu sa Peter spolu s kolegami tešia aj z úspechu, ktorý sa im podarilo získať na prestížnej súťaži International hospitality awards. „Z 19 krajín sa nám podarilo vyhrať ocenenie ako najlepší hotelový bar v Európe. Tešíme sa, že sme si boli túto cenu prevziať v Kyjeve ešte pred koronakrízou,“ povedal Peter. Zároveň dodal, že v porota chodila po celej Európe a hodnotila hotely, ktoré oceňovali v rámci jednotlivých kategórií. „Bonusom je, že sme ich ohúrili, aj keď sme ich ohúriť neplánovali,“ odhalil, ako si vybojovali prestížne ocenenie.
Cloud atlas
Popis: spája luxus s umením
Príprava: Vlajkovú loď baru a jeden z najzaujímavejších drinkov servírujú na mramorovej kocke vyliatej sklom.Je zdobený symbolom víťazstva - vavrínom a je postriekaný jedlým zlatom. Drink dopĺňa šampanské, ktoré dotvára luxus.
Cena: 16€
Drink s rumom z Guatemaly
Popis: spojenie prírody a oblakov
Príprava: Robí sa s rumom z Guatemaly, ktorý dozrieva priamo v guatemalskej džungli. Drink je servírovaný tak, aby pripomínal malú džungľu. Pohár pod stromom je zadymený, ako keby bol v oblakoch s arómou lesa čerstvo po daždi.
Cena: 16€
Kto je Peter Marcina?
Do gastronómie sa dostal v 15 rokoch. Vyštudoval Hotelovú akadémiu, pracoval u šéfkuchára Jaroslava Žideka v reštaurácii Elesko v Modre, ale aj v bratislavskej reštaurácii AuCafe, ktorej kedysi šéfoval Marcel Ihnačák. Zároveň prešiel mnohými pozíciami vo viacerých špičkových reštauráciách. Neskôr sa zamestnal v SkyBare ako čašník, následne odišiel do Singapuru, ktorý je mekkou špičkového bartendingu, kde sa vycibril v barmanskom umení. Po návrate na Slovensku naplno rozbehol kariéru špičkového barmana.