Stravou možno podľa francúzskych vedcov tiež predchádzať ochoreniu COVID-19 alebo aspoň zmierniť jeho prejavy. Podľa autorov by mohla pomôcť znižovať riziko vážnych symptómov Covidu-19 predovšetkým konzumácia kyslej kapusty a kvasenej zeleniny.
Vedci z Univerzity v Montpellieri si všimli, že veľmi nízku úmrtnosť na COVID-19 hlásia európske krajiny, kde sa vo veľkom konzumuje kyslá kapusta a kyslé výrobky. Hoci sami autori uznávajú, že tieto krajiny - Bulharsko, Rumunsko a Grécko - nemusia hlásiť počet mŕtvych na COVID-19 rovnako účinne ako iné krajiny, je zaujímavé, že nízku oficiálnu úmrtnosť má práve tento trojlístok. Mohlo by to totiž súvisieť so stravou.
"Málo pozornosti sa doteraz venovalo rozšíreniu a závažnosti tohto vírusu a oblastným rozdielom v strave, ale zmeny v strave môžu vyvolať veľmi pozitívne zmeny. Výživa môže hrať významnú úlohu v imunitnej reakcii voči COVID-19 a môže vysvetliť niektoré rozdiely, ktoré vnímame u COVID-19 naprieč Európou. Ja osobne som teraz zmenil svoj jedálniček a zahŕňa kapustu trikrát týždenne a kyslú kapustu raz týždenne, jem tiež kvasenú zeleninu," tvrdí doktor Jean Bousquet z Univerzity v Montpellieri.
Napriek tomu je podľa neho potrebné ešte ďalej skúmať možný vzťah medzi stravou a nižším rizikom COVID-19 a potvrdiť ho ďalej experimentálne.