Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2020 09:03 | Správy | Politika

Premiér pred odvolávaním: Slová, ktoré by ste od Matoviča nečakali, rypol si aj do opozície

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa teší, že bude vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR čeliť po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu.

Vyhlásil to pred štvrtkovým rokovaním vlády SR s tým, že má rád, keď padajú argumenty z jednej i druhej strany. Deklaruje, že na rokovaní vládneho kabinetu nebude nikoho presviedčať. Naopak, chce vyzvať ministrov a predstaviteľov koaličných strán, aby odkázali svojim poslancom parlamentu, nech hlasujú slobodne a v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

"Dnes som si dohadoval program na piatok (24. 7.) a dohodol som si ho tak, že idem tam, či budem predseda vlády či asistent danej osoby. Som vyrovnaný s jedným i druhým," skonštatoval premiér. Ako však tvrdí, opozícia si mohla nájsť lepší dôvod na jeho odvolávanie, nie takúto banalitu. "Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne," podotkol Matovič.

Šéfa agrorezortu Jána Mičovského (OĽaNO) predseda vlády v kontexte kauzy premiérovej diplomovej práce zatiaľ nepresvedčil. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred zasadnutím vlády. "No ja zatiaľ o tom nie som ešte presvedčený, dnes bude o tom veľká rozprava, myslím, že sa všetci k tomu vyjadríme veľmi jasne," uviedol Mičovský. Svoj postoj chce predostrieť v Národnej rade (NR) SR. "Určite sa vyjadrím v súlade so svojím presvedčením, svedomím a aj štátnou službou, ktorú momentálne zastávam," dodal šéf agrorezortu. Na novinársku otázku o tom, či je prípad kauzy diplomovej práce Igora Matoviča taký istý ako v prípade Borisa Kollára, odpovedal, že sa vyjadrí tiež "úplne napriamo", ale až v parlamente.

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si zase myslí, že je na premiérovi, ako sa rozhodne, ale vláda sa o tom ešte bude baviť. "Keďže som bol mimo Bratislavy, tak som nestihol vidieť tlačovú konferenciu celú, ale myslím si, že k tomu povedal všetko, čo uznal za vhodné povedať," uviedol Krajniak s tým, že sa o tom ešte budú na vláde baviť.

"Nevidel som jeho diplomovku, takže neviem vám povedať," odpovedal minister práce na novinársku otázku o tom, či ho Matovič presvedčil. Viac k tomu povedať nechcel. Na otázky, či premiéra osloví, aby prácu zverejnil, povedal, že sa o tom ešte budú baviť. "Myslím si, že je na ňom, ako sa rozhodne," dodal. Na novinársku otázku o tom, či si myslí, že môže byť niekto plagiátor a nevedieť o tom, odpovedal, že je to zaujímavá otázka.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní vlády uviedol, že pozná Matoviča a považuje ho za pravdivého a čestného človeka. "Má moju podporu a mal by pokračovať ako premiér," skonštatoval. Tvrdí, že premiér v stredu (22. 7.) na tlačovej konferencii všetko dobre vysvetlil. Rozdiel medzi kauzou rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka a kauzou diplomovky Matoviča považuje Heger za veľmi veľký.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) si myslí, že opozícia nemá ako Matovičovi vyčítať jeho vládnutie, tak sa chytila problému, že pred vyše 20 rokmi "neporiadne" uvádzal zdroje v diplomovke. Budaj víta, že Matovič vzal vinu na seba a za najzásadnejšie gesto považuje, že dal koaličným parlamentným poslancom, vrátane poslancov hnutia OĽaNO, voľnú ruku pri hlasovaní o jeho odvolávaní.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vníma kauzu Matovičovej diplomovky ako hľadanie cesty, ako rozbiť súčasnú vládnu koalíciu. Túto cestu však označuje za neúspešnú. Tvrdí, že tento problém koalíciu skôr spája, ako rozdeľuje. Verí, že sa to prejaví aj pri štvrtkovom hlasovaní v NR SR. "Vyťahovať tu kauzu 22-ročnej diplomovky a spochybňovať úsilie novej vlády nastoliť spravodlivosť v krajine, je podľa mňa nemiestne. Nie je to správny prístup. Ako spoločnosť máme úplne iné problémy, ako to, či v nejakej diplomovke bola či nebola citovaná istá časť. To sa netýka len Matovičovej práce," vyhlásil Naď. Všetci členovia vlády sa podľa jeho slov postavili za premiéra. "Jednohlasne, bez akejkoľvek diskusie stoja za touto vládou," poznamenal minister obrany.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!
(ilustračná foto)
Zomrela herecká a dabingová ikona: Len pred pár týždňami mu fanúšikovia spievali k narodeninám
(ilustr. foto)
Šialený trend na internete: Ľudia jedia HLINU! Aha, aké zázračné účinky má mať
Čierna reďkovka je mimoriadne aromatická a výživná.
Výrazná chuť a jedinečné vlastnosti: Zelenina, ktorú takmer nepoznáte, má týchto 15 skvelých benefitov!