Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2020 10:45 | Správy | Domáce správy

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou: Dôvod na vyhlásenie nového tendra na záchranky nie je

Povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby sú platné a neboli zrušené žiadnym príslušným orgánom.

Ako pre TASR v piatok povedala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Radoslava Muchová, momentálne preto nie je daný dôvod na vyhlásenie nového výberového konania.

"Povolenia boli vydané pre jednotlivé sídla záchranných zdravotných služieb na šesťročné obdobie," doplnila.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) ešte začiatkom júla povedal, že výberové konanie na prevádzkovanie ambulancií ZZS sa bude musieť zopakovať. Zároveň avizoval, že bude nutné zmeniť slovenskú legislatívu tak, aby nebola v rozpore s európskou.

"Vedenie ministerstva zdravotníctva, ako aj vedenia kontrolovaných organizácií v jeho pôsobnosti budú Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pri kontrolách plne súčinné. Ide o miliónové investície z verejných peňazí, teda z peňazí všetkých občanov," uviedol rezort zdravotníctva v piatok v reakcii pre TASR s tým, že pracovná skupina rezortu v spolupráci s ÚVO pracuje na zosúladení legislatívy a nastavení pravidiel súťaže tak, aby boli spravodlivé a transparentné.

"Po výsledkoch kontrol, ako aj po úprave a prijatí legislatívy predpokladáme, že bude možné a nevyhnutné záchrankový tender zopakovať," zdôraznilo MZ SR.

Šéf rezortu túto tému upozornil ešte minulé leto ako opozičný poslanec. Poukázal na to, že zákon bol v minulosti v rozpore s európskou smernicou a obchádzal pri výbere poskytovateľov ZZS proces verejného obstarávania.

 

Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia (EK). Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak MZ SR upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS. Prípad výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, viedol k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Kauza ukázala na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Najviac bodov získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

"Keďže výsledkom získaných výhradných licencií je čerpanie z verejného zdravotného poistenia a štátneho rozpočtu, licencie mali byť predmetom verejného obstarávania. To znamená, že ÚDZS mal postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní a nie podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti," doplnil Krajčí. Dodal, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal 3. júla kontrolu v tejto veci.

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák pre TASR povedal, že neexistuje právny dôvod na rušenie povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ktoré vlani ÚDZS vydal. Podľa jeho slov ich úrad vydal v súlade so slovenským aj európskym právom. Tiež doplnil, že vyjadrenia ministra zdravotníctva Krajčího nekorešpondujú s obsahom listu od Európskej komisie (EK).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto