Hygienici varujú, ako mäso pripraviť, aby ste sa vyhli zdravotným rizikám. Odborníčka odporúča, po čom siahnuť pri nákupe, a ako vybrať ten najlepší produkt zo širokej ponuky v obchode. Víkendové grilovačky sú aj na Slovensku veľmi obľúbené. Hygienici upozorňujú na riziká pri nesprávnom spôsobe takéhoto spôsobu prípravy pokrmov.
„Má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny,“ upozorňuje Ivana Sedliačiková, vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.
Ako doplnila, je veľmi dôležité, aby sme grilovali len kvalitné potraviny ako netučné mäso či zeleninu. Ak však mäso spálite, nemali by ste ho konzumovať. Nezabudnite na dostatok kvalitnej a čerstvej zeleniny.
Deťom doprajte zeleninu
Podľa odborníkov z českého magazínu Vím co jím, grilované jedlo neškodí ani deťom. Mäso však nesmie byť spálené. Odporúčajú skôr elektrické či plynové grily. „Keď negrilujeme na otvorenom ohni, znižuje sa riziko vzniku zdraviu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri horení,“ uviedla pre magazín dietologička Karolína Hlavaná. Pre deti naviac odporúča alobal či špeciálne tácky na grilovanie. Zdôrazňuje, že ku každému grilovaniu patrí dostatočné množstvo čerstvej zeleniny.
Na čo myslieť pri kúpe a príprave
Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväu spracovateľov mäsa
- Hlavne letné obdobie je charakteristické tým, že ručička teplomera sa vyšplhá aj na teploty nad 30 °C. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek druh mäsových výrobkov na gril - dbajte na dodržanie ich skladovacích podmienok, ktoré sa pohybujú do +4 °C a to aj počas ich prevozu v aute. Dobrým pomocníkom je preto napr. chladiaca taška, ktorá zabezpečí dodržanie chladiarenského reťazca.
Pozor na označenie:
Mäkký mäsový výrobok
- jedná sa o výrobok, ktorý je už tepelne opracovaný (uvarený) priamo u výrobcu a takýto výrobok stačí na panvici či grile iba zohriať, či podľa vlastného vkusu ugrilovať či opiecť.
Mäsový prípravok
- jedná sa o výrobky ako napr. marinované mäsá, či hamburgery, ktoré je potrebné ešte tepelne upraviť, t. j. dôkladnejšie prepiecť či ugrilovať, aby sa dosiahli požadované kulinárske vlastnosti výrobku, zároveň sa však treba vyhnúť jeho vysušeniu. Upozornenie pre spotrebiteľa, že výrobok je potrebné ešte tepelne upraviť, by malo byť uvedené aj na etikete.
Deťom doprajte zeleninu
Podľa odborníkov z českého magazínu Vím co jím, grilované jedlo neškodí ani deťom. Mäso však nesmie byť spálené. Odporúčajú skôr elektrické či plynové grily. „Keď negrilujeme na otvorenom ohni, znižuje sa riziko vzniku zdraviu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri horení,“ uviedla pre magazín dietologička Karolína Hlavaná. Pre deti naviac odporúča alobal či špeciálne tácky na grilovanie. Zdôrazňuje, že ku každému grilovaniu patrí dostatočné množstvo čerstvej zeleniny.
12 zásad zdravého grilovania
1. Pokrm pripravujte dlhšie pri miernej teplote, aby sa dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri.
2. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 °C hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity.
3. Mrazené mäso pred grilovaním dôkladne rozmrazte, inak hrozí, že vo vnútri zostane surové.
4. Dbajte, aby tuk z pripravovaného mäsa nekvapkal na žeravé uhlie, pretože práve pri jeho spaľovaní vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.
5. Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie.
6. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu.
7. Je vhodné z mäsa odstrániť tuk a kožu. Samozrejme, že sa neodporúča jesť spálené, čierne kúsky pokrmov.
8. Marinádu pripravujte vždy čerstvú, dbajte na dostatok zeleniny.
9. Na grilovanie používajte kvalitný rošt a vhodný gril. Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, no najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí.
10. Neprilievajte rôzne podpaľače, dokážu znehodnotiť potraviny.
11. Používajte len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie.
12. Spálené, čierne kúsky pokrmov nekonzumujte.