Na 4 porcie potrebujeme:
- 500 ml mlieka
- 250 ml smotany (30 %)
- 150 ml Salka
- 2 žĺtka
- 50 g kryštálového cukru
- 30 ml silného espressa
- 100 ml kávového likéru
- lyžicu čerstvo mletej kávy
Príprava:
Žĺtka ušľaháme s cukrom. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme doň smotanu a kávu. Vyšľahané žĺtka zalejeme trochou horúceho mlieka. Premiešame a vrátime späť do hrnca. Miešame, kým zmes nezhustne. Nakoniec pridáme kávový likér, Salko a mletú kávu.
Keď zmes vychladne, prelejeme ju do uzatvárateľnej plastovej nádoby a dáme aspoň na 3 hodiny do mrazničky. Každú hodinu premiešame vidličkou.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 150 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice sušeného plnotučného mlieka
- 120 g cukru
- 4 žĺtky
- 60 g 15 % kyslej smotany
- 150 g tučného tvarohu
- 200 g mliečnej čokolády
- 2 lyžice masla
Príprava:
Kokosové mlieko premiešame, zmiešame so sušeným mliekom a cukrom dohladka. Privedieme do varu, odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a potom vmiešame žĺtky. Zmes vrátime na oheň a ohrievame, kým zľahka nezhustne. Zmes by sa nemala variť, aby sa nezrazila. Potom ju necháme vychladnúť.
Do pripravenej hmoty zamiešame kyslú smotanu a tvaroh, nalejeme do nanukových formičiek a vložíme do mrazničky stuhnúť.
Mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame do nej 2 lyžice masla. Miešame, kým čokoláda nevychladne. Nanuky vyberieme z formičiek a namáčame do čokolády. Na papieri na pečenie ich uložíme naspäť do mrazničky.