A práve tak už asi každý počul, že olivový je určite lepší. Je to však naozaj tak? Odborníci z českého magazínu Svět potravin sa pozreli na zloženie olejov a záver je prekvapujúci. Čo zistili?
Konzumácia tukov je pre ľudský organizmus nutná, mali by pokrývať 20 – 35 % celkového energetického príjmu. Je dôležité, aby časť z nich boli zdravé tuky, napríklad omega-3 mastné kyseliny (2,5 – 9 %) a omega-6 mastné kyseliny (0,5 – 2 %). Odborníci si tak vzali na testovanie repkové, slnečnicové, kukuričné oleje a aj olivový olej. Sledovali nielen zloženie tukov, ale aj ich vhodnosť pri našich stravovacích návykoch. Ako uvádza portál: „Potrebujeme znížiť príjem nasýtených mastných kyselín, príjem omega-3 mastných kyselín zvýšiť a príjem omega-6 mastných kyselín udržať.“ A pomocou ktorého typu oleja to pôjde?
Repkové oleje vyhrávajú
Všetky tri ukazovatele (znížiť príjem nasýtených mastných kyselín, zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín, príjem omega-6 mastných kyselín udržať) spĺňajú LEN, alebo NAJLEPŠIE repkové oleje.
Koľko tukov potrebujeme?
- referenčná hodnota pre tuky - 70 g
- nasýtené mastné kyseliny - 20 g
- omega-3 mastné kyseliny - 2,2 g
- pro omega-6 mastné kyseliny - 14 g
* Referenčné hodnoty platia pre osoby so strednou fyzickou záťažou zodpovedajúcou energetickému výdaju 8 400 kJ/2 000 kcal.