Okrem koronavírusu sa v USA začína šíriť daľšie ochorenie. Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení informuje ľudí o najnovšom prepuknutí salmonelózy a poukazuje na to, že zdrojom šírenia je cibuľa jednej konkrétnej značky. "Nekonzumujte, nepodávajte a nepredávajte cibule od značky Thomson International Inc., a to sa týka aj jedál, ktoré ju obsahujú. Ide o červené, biele, žlté a sladké cibule. 369 ochorení v 34 štátoch," uviedli na Twitteri.
Salmonella outbreak update: Do not eat, serve, or sell onions from Thomson International, Inc., or food made with them. This includes red, white, yellow, and sweet onions. 396 illnesses in 34 states. Read more: https://t.co/1uvWO6f6cZ pic.twitter.com/PXxCvSC3RN
— CDC (@CDCgov) August 1, 2020
Príspevok uverejnili 1. augusta a už o šesť dní neskôr informovali, že počet prípadov stúpol až na 640, a to v 43 štátoch. Okrem značky Thomson International Inc. sú podľa ich oficiálnej stránky rizikové aj ďalšie značky, a preto žiadajú ľudí, aby si dávali pozor a skontrolovali pôvod svojich výrobkov. Neodporúčajú konzumovať cibuľu, ktorej pôvod je neznámy a taktiež zdôrazňujú dezinfekciu povrchov, s ktorými cibuľa mohla prísť do kontaktu. Ľudia, ktorí sa týmto ochorením nakazili, konzumovali túto zeleninu v čerstvo pripravených jedlách ako šaláty, sendviče a pomazánky.
Symptómy sa po nakazení prejavujú pomerne rýchlo, a to od 6 do 72 hodín. Ľudia väčšinou pociťujú nevoľnosť, bolesti hlavy, brucha, zimnicu a neskôr nasleduje zvracanie alebo hnačka. Priebeh zvykne byť krátky, v rozmedzí od dvoch do siedmych dní. Lekári predpisujú antibiotiká iba v závažných prípadoch, najdôležitejšie je piť veľa tekutín, aby sa predišlo dehydratácii.
V USA je to už tretie zaznamenané šírenie, v predošlých prípadoch boli spôsobené kontaktom s domácimi korytnačkami a záhradnou hydinou. Na Slovensku sme naposledy zaznamenali výskyt salmonelózy v poľskom hydinovom mäse v máji 2020.