Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2020 14:00 | Správy | Domáce správy

Radikálny krok ministra Krajčího: Odvolal vedenie nemocnice v Trenčíne a riaditeľa NTS v Bratislave

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vo štvrtok odvolal ekonomického riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Mareka Šedíka a vedenie tejto nemocnice.

Odvolal tiež ekonomického riaditeľa Národnej transfúznej služby (NTS) SR v Bratislave Adama Kalužaya. Oznámil to na tlačovom brífingu. Upozornil na tzv. chobotnicu biznis vzťahov v zdravotníctve.

Na problémy v trenčianskej nemocnici Krajčího upozornili v liste zástupcovia Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri FN Trenčín. Poukázali na zlé a neefektívne hospodárenie. Nemocnica podľa nich viackrát zakúpila techniku nepoužiteľnú na daných oddeleniach. Tiež tvrdia, že nemajú jasné pokyny k organizácii práce v nemocnici počas druhej vlny pandémie COVID-19 a poukazujú na nedostatok pracovníkov na oddeleniach a klinikách FN Trenčín, ktorá je v rozpore s výnosom Ministerstva zdravotníctva SR a ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Krajčí upozornil aj na personálne a ekonomické prepojenia FN Trenčín a NTS s viacerými obchodnými spoločnosťami, i nárast ich finančných obratov. Uviedol, že s FN Trenčín obchodovali spoločnosti Biohem, Unomed, Unotech, pričom konateľom všetkých troch je Šedíkov svokor Peter Hevier. Všetky spolu mali v roku 2015 obrat o niečo menej ako 500.000 eur, no v roku 2019 to už bolo 1.662.000 eur. Právne sklužby pre FN Trenčín s nástupom Šedíka do funkcie začal poskytovať Marek Doktor, ktorý bol zároveň právnym zástupcom všetkých troch spoločností a konateľom spoločnosti Cardioservice, ktorá obchodovala s FN Trenčín v rokoch 2016 až 2018. Spoločnosti Biomed a Unotech mali zároveň obchodný vzťah aj s NTS prostredníctvom eurofondov v celkovej výške viac ako 34 miliónov eur.

Brat ekonomického riaditeľa NTS v Bratislave Adama Kalužaya je zároveň predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti TradeMedical Igor Kalužay. TradeMedical podľa Krajčího vznikla ako sprostredkovateľská firma na zásobovanie FN Trenčín, čo je vidieť na jej finančných obratoch. "V roku 2017 celkové tržby TradeMedical boli 24.552 eur, z toho 24.410 eur predstavovali tržby z obchodov z FN Trenčín. V roku 2018 to už bolo 966.158 eur, z toho vo FN Trenčín 951.265 eur," povedal Krajčí.

 

Trenčiansku nemocnicu bude dočasne od piatku (21. 8.) viesť Tomáš Janík. Podľa Krajčího má nemocnicu viesť maximálne šesť mesiacov do riadneho výberového konania. Janík chce podľa svojich slov stabilizovať personál nemocnice, ako aj audit zmlúv. Zároveň ubezpečil, že nemá žiadne väzby na miestnych oligarchov, ani lekárov či iný personál v rámci nemocnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Dobré správy, hladina Dunaja začala na tomto mieste KLESAŤ: Čo to znamená pre dopravnú situáciu?
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov