Odborníci z českého magazínu Vimcojim sa pozreli na najpredávaneješie značky, aby zhodnotili v prvom rade senzorické vlastnosti vzoriek, ale aj zloženie. Ktorý jogurt sa oplatí kúpiť? Jogurt patrí mezi jedny z nutrične najcennejších potravín. Má veľa schopností, najmä zlepšuje mikroflóru tráviaceho traktu a posilňuje imunitu.
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
„Ukazuje sa, že pravidelní konzumenti jogurtu majú v porovnaní s nekonzumentmi celkovo zdravšie stravovacie návyky,“ hovorí Karolína Hlavatá z portálu Vimcojim. Viac sa venujú fyzickej aktivite a menej fajčia. Jogurt môže byť považovaný za „značku zdravia“ pre svoje nutričné zloženie, vplyv na metabolizmus, udržanie telesnej hmotnosti a celkovo vzhľadom na faktory životného štýlu.
Dve technológie výroby
Jogurt zrejúci v obale: Princíp výroby spočíva v tom, že sa mlieko naočkuje jogurtovými kultúrami, naplní sa do obalu, v ktorom potom pri teplote 40 - 45 °C prebehne fermentácia. Tieto jogurty majú pevnú, porcelánovitú konzistenciu.
Jogurt zrejúci v tanku: Ide o zrejme najrozšírenejší spôsob výroby jogurtu. Fermentácia prebieha vo veľkom tanku a potom sa už hotový výrobok balí. Konzistencia tohto typu jogurtu je jemná, krémovitá a hladká. Oba typy jogurtu sú si rovné, čo sa týka nutričných benefitov, odlišnosť je len v konzistencii.