Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2020 19:30 | Správy | Domáce správy

Predseda Rady RTVS napadol spôsob komunikácie Čekovského: Ide o zbytočné politikárčenie

Predseda Rady RTVS Igor Gallo nepozná žiadne skutočnosti, ktoré by neumožnili vyplatiť, alebo umožnili krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi.

Pre TASR to uviedol v reakcii na výzvu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO), aby Rada prehodnotila rozhodnutie priznať Rezníkovi odmeny vo výške sto percent platu. Gallo podotkol, že spôsob komunikácie Čekovského nepovažuje za šťastný. "Pokiaľ mu ide naozaj o vec, odkazovať Rade niečo cez sociálne siete a médiá vnímam ako zbytočné politikárčenie," podotkol.

Gallo vysvetlil, že odmeny šéfovi RTVS Rada priznáva v zmysle zákona o RTVS, ktorý konštatuje, že súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže. Priblížil, že to v prípade, ak priebežne nedodržiava záväzné ukazovatele schváleného rozpočtu RTVS. "To sa nestalo ani teraz, ani v minulosti," uviedol s tým, že Rada pravidelne vyhodnocuje aj plnenie ďalších zákonných povinností zo strany verejnoprávneho vysielateľa. "Nie sú mne, ani členom Rady známe žiadne skutočnosti, ktoré by neumožňovali vyplatiť, respektíve by umožňovali krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi. Udeľovanie odmien nie je súťažou krásy a ani sympatií," povedal pre TASR.

K platovým náležitostiam šéfa RTVS sa vyjadrovať nechcel, keďže nebol pri tvorbe legislatívy, ktorá ich stanovuje. Podotkol však, že otvárať túto tému "takýmto bulvárnym spôsobom" zo strany predsedu mediálneho výboru nepovažuje za korektné. Hodnotiť nechcel ani interpretáciu výsledkov kontroly Ministerstva kultúry (MK) SR v RTVS ani zo strany kontrolovaného či kontrolného orgánu. Poukázal na to, že zo skontrolovaných 26 miliónov eur, ktoré RTVS dostal prostredníctvom zmluvy so štátom, musí vrátiť do štátneho rozpočtu len 0,12 percenta. "Faktom je, že z niekoľko tisíc účtovných dokladov boli nájdené pochybenia podľa mojich informácií v trinástich," uviedol pre TASR s tým, že či je to veľa alebo málo, si má každý vyhodnotiť sám.

 

Doplnil tiež, že kontrola do RTVS neprišla na základe požiadavky mediálneho výboru ani jeho predsedu. "Išlo o pravidelnú aktivitu, ktorú MK vykonávalo aj v minulosti a aj v minulosti našlo chyby. Kto robí, robí aj chyby," hovorí Gallo.

Poukázal tiež na nedávno publikované výsledky štúdie Reuters institute na Oxfordskej univerzite, ktorej výsledky hovoria, že RTVS "je najdôveryhodnejšie spomedzi vybraných slovenských médií". Rovnako má podľa jeho slov aj na základe slovenského prieskumu RTVS najobjektívnejšie televízne spravodajstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda
Kamila má dve deti, syna Martina a dcéru Danielu.
Náhla smrť syna herečky Kamily Magálovej: Známy advokát Martin († 49) mal zomrieť v zahraničí
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová otvorene: PRAVDA o estetických zákrokoch a... ORGAZME?! Aha, čo prezradila
Dieťa sa hrá s mobilným telefónom (ilustračná fotografia).
Ikonická hračka hlási veľký návrat: Možno ste na nej vyrastali aj vy! Bude mať vylepšenia
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán priblížil, ako sa Maďarsku darí bojovať s povodňami: Môžu si vydýchnuť? Takáto je súčasná prognóza
Foto
Ružomberok trápil Slovan, Weiss má o starosť navyše: Kľúčoví hráči sú zranení!
Ed Sheeran zaspieval na želanie bežkyni.
Slávny spevák sa prihovoril bežkyni: Odpadnete, čo pre ňu urobil! Všetko je na VIDEU
Slovenskí futbalisti s trénerom Weissom.
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ilustračné foto
Aktualizované
Príšerné následky výbuchu v uhoľnej bani: Z miesta hlásia množstvo obetí, desiatky baníkov stále bojujú o život
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou Golanských výšin okupovaných Izraelom.
MASÍVNA ofenzíva hnutia Hizballáh! Na Izrael vystrelili vyše sto rakiet: Panika na severe krajiny
Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!