Paradajková aradajková polievka olievka s fazuľou
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g olúpaných paradajok
400 g sterilizovanej bielej fazule
2 stonky zeleru
2 mrkvy a 2 cibule
3 strúčiky cesnaku
5 PL olivového oleja
2 bobkové listy
500 ml zeleninového vývaru
2 krajce staršieho chleba
soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
Mrkvu očistíme a nakrájame, cibuľu nahrubo nasekáme, zelerové stonky zbavíme hrubých vlákien a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej a zeleninu restujeme, kým nezmäkne. Potom pridáme nakrájané strúčiky cesnaku. Po chvíli pridáme do hrnca pokrájané paradajky, bobkový list a vývar. Polievku privedieme k varu, osolíme, okoreníme a necháme variť na malom ohni. Po chvíli pridáme scedenú fazuľu. Z plátkov chleba odrežeme kôrku, navlhčíme ich vodou a pridáme do polievky, Varíme ešte ½ hodiny.
Kuracie paličky s paradajkovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
12 kuracích paličiek
500 g čerstvých
lúpaných paradajok nakrájaných na väčšie kusy
šálka olív
1 cibuľu
200 ml vývaru
1 lyžičku trstinového cukru
bylinky podľa chuti (bazalku, tymian)
soľ
mleté čierne korenie
hladkú múku
Príprava:
Kuracie paličky osolíme, okoreníme a poprášime múkou. V pekáčiku rozohrejeme olej a mäso na ňom aj s kúskami cibule opečieme dozlatista. Zalejeme vývarom a 10 minút varíme. Do misky dáme paradajky bez šupiek, nakrájané na väčšie kúsky, osolíme ich, okoreníme, pridáme trstinový cukor a bylinky. Paradajkovú zmes nalejeme na kuracie paličky a pridáme olivy. Pekáčik vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi hodinu. Podávame s pečivom alebo kuskusom.
NÁŠ TIP: Pre intenzívnejšiu chuť môžete do paradajkovej zmesi primiešať 200 g na kúsky nakrájanej koreňovej zeleniny.