Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2020 17:31 | Správy | Domáce správy

Na Slovensku pribudlo rekordných 226 nakazených: Reakcia hygienikov, ktorú nikto nechcel počuť!

Vysoký počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa vzhľadom na vysoký počet vykonaných testov predpokladal.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období. TASR o tom v sobotu informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

"S návratom detí do škôl a škôlok po prázdninách a návratom dospelých do zamestnania po dovolenkách sa prirodzene zvyšuje mobilita ľudí. Tým rastie aj riziko šírenia ochorenia COVID-19, s tým súvisí vyšší počet indikácií na testovanie aj počet kontaktov pozitívne testovaných osôb," vysvetľujú hygienici. Testujú sa aj suspektné osoby, ľudia vracajúci sa z rizikových krajín a ďalšie osoby.

V piatok (4. 9.) na Slovensku pribudlo 226 s potvrdeným ochorením COVID-19. Početnejší výskyt prípadov zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Nitre a Dolnom Kubíne.

 

V pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Dolnom Kubíne sú všetky potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v okrese Tvrdošín dohľadané kontakty z identifikovaného a podchyteného ohniska nákazy. Dohľadávanie kontaktov naďalej intenzívne pokračuje. Nariaďuje sa im izolácia a zabezpečuje testovanie. RÚVZ nateraz vydal pre okresy Trstená a Tvrdošín odporúčanie obmedziť sociálne kontakty a vydanie zákazu návštev v nemocnici.

Aj v prípadoch v pôsobnosti RÚVZ v Nitre ide predovšetkým o aktívne dohľadané kontakty. "RÚVZ epidemiologickú situáciu v Nitrianskom okrese pozorne sleduje, jej vývoj hodnotí na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocuje prijatie potrebných protiepidemických opatrení na lokálnej úrovni," informujú hygienici.

V prípadoch v pôsobnosti RÚVZ v Bratislave ide o importované prípady o zahraničia, ale aj dohľadané kontakty. Zo zahraničných krajín je to najmä Ukrajina, Srbsko, Bulharsko a tiež dovolenkové destinácie Grécko a Slovinsko. "Ďalej sme zistili pozitívne osoby medzi aktívne dohľadanými kontaktmi už pozitívnych osôb a sporadický výskyt prípadov v rámci celého Bratislavského kraja bez epidemiologických súvislostí s už pozitívnymi osobami," približuje úrad na sociálnej sieti.

ÚVZ SR apeluje na ľudí, aby mali v čase pretrvávajúcej pandémie stále na pamäti dôležitosť dodržiavania základnej a veľmi účinnej prevencie. Dbať treba na nosenie rúšok, dodržiavanie dostatočného sociálneho odstupu a pravidelné umývanie, respektíve dezinfekciu rúk. "Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších infekčných ochorení vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži," zdôrazňuje úrad.

Vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí je dôležité aj v exteriéri. "Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas," radia hygienici. Okrem oficiálnej stránky ÚVZ SR odporúčajú sledovať aj webstránky miestne príslušných RÚVZ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podporu 27-tisíc eur dostala rodinná spoločnosť tajomníka s pár prasatami rovnako ako veľká firma so stovkami ošípaných.
Dve krajiny vyhrali nad africkým morom ošípaných: Ako sa im to podarilo?
Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Čo Zelenskyj myslel slovami o mieri na Ukrajine!
Boje medzi izraelskou armádou a Hizballáhom v Libanone  si za necelé dva dni vyžiadali takmer 560 obetí
Eskalácia konfliktu? Izrael mal zabiť veliteľa Hizballáhu!
Za skladateľom Hanzelym († 77) smúti aj Rolins
Foto
Za Hanzelym († 77) smúti aj Rolins: Jej slová vás dojmú! Zložil jej legendárne piesne
Ich lož sa začala rúcať ako domček z karát a vyšetrovatelia napokon odhalili šokujúcu pravdu.
Foto
Seriál o bratoch Menendezovcoch, ktorí zabili rodičov: Rozčúlený vrah PREHOVORIL spoza mreží!
(ilustračné foto)
Do školskej jedálne vniklo mláďa MEDVEĎA! Žiakov museli evakuovať
Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš.
Aktualizované
Situácia v Česku je vypätá, šéf Pirátov Bartoš: Rokovanie s Fialom bol podraz!
Záchranári pomáhajú zranenému kolegovi po dvojitom ruskom bombardovaní v Charkove v nedeľu 1. septembra 2024.
Aktualizované
Krvavý nálet na Ukrajinu: Rusko zasiahlo výškovú budovu! Zahynuli najmenej tri osoby
Little girl suffering bullying raises her palm asking to stop the violence
Z toho sa vám obráti žalúdok: Znásilnili len 7-ročné dievčatko! Nepochopiteľné, kto takéto zverstvo spáchal
(ilustračné foto)
Veterinárna správa potvrdila PRVÝ nález nebezpečného ochorenia! Zahynulo už viacero mláďat
Kylian Mbappe a Vinicius Junior sa radujú po góle.
Víťaz Zlatej lopty odhalený: Bude to hviezda Realu Madrid!
Dermatológ Ondrej Žilinka v Časovke s Denisou Fedorákovou vysvetlil, ako si samovyšetrenie urobiť doma, kedy pomôže telemedicína a kedy už je dôležitá návšteva ambulancie.
Dermatológ Ondrej Žilinka o prevencii rakoviny kože: Ak znamienko vyzerá TAKTO, pozor!