Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2020 11:40 | Správy | Domáce správy

Prezidentka znova nepodpísala zákon o elektronických komunikáciách

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Poslanci Národnej rady (NR) SR minulý týždeň prelomili veto hlavy štátu a opätovne legislatívu schválili po tom, ako ju prezidentka vrátila parlamentu.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť podľa novej legislatívy získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny má byť do výšky 5000 eur.

"Priestupku na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí ten, kto sa v čase krízovej situácie nepodrobí opatreniam, a to nariadenej izolácii alebo karanténnym opatreniam súvisiacim so vstupom na územie SR v spojitosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v návrhu novely. Za tento priestupok má hroziť pokuta do výšky 5000 eur. Uložiť ju má príslušný orgán verejného zdravotníctva.

 

Nová úprava má umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej "červenej krajiny". "Cieľom návrhu zákona je, aby podnik poskytoval Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine a vrátili sa v určenom čase na Slovensko, a zároveň v rámci všeobecnej súčinnosti spracúvať a poskytovať ÚVZ SR anonymizované dáta aj bez súhlasu dotknutých osôb," uviedli predkladatelia. Operátor by tak mohol spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ.

Novela upravuje aj rozsah údajov, ktoré operátori môžu spracovávať bez súhlasu účastníka. Okrem telefónneho čísla by mohli "v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas spracúvať prevádzkové údaje v rozsahu identifikácie prihlásenia účastníka do siete v stanovenom čase i lokalizačné údaje účastníka aj bez súhlasu dotknutého účastníka".

ÚVZ by mohol tieto údaje zbierať, spracúvať a uchovávať najdlhšie po dobu do 60 dní, pričom po uplynutí tejto lehoty má údaje bezodkladne zničiť. "Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len s cieľom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v materiáli. ÚVZ bude musieť predložiť parlamentnému ústavnoprávnemu výboru report, ako s údajmi narábal.

Účinnosť má novela nadobudnúť dňom jej vyhlásenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zimbardo zomrel vo veku 91 rokov.
Zomrel psychológ Zimbardo († 91): Jeho experiment sa po pár dňoch zmenil v peklo
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde
Attila Végh rozdával facky mimo klietky
Foto
Internetom koluje šokujúce video: Attila Végh vyfackal Reného Rendyho!
Dcérka Lucie Mokráňovej skončila po hre na trampolíne s vážnou zlomeninou.
Foto
Mokráňovej dcérka sa po hre vážne zranila: Čo radia odborníci pri šantení na trampolíne?
Herečka je zjavne rovnako drsná ako jej slávny otec, ktorý hviezdil v spaghetti westernoch.
Clint Eastwood bol drsňákom vo westernoch, dcéra si vyhrnula rukávy v reáli: Zatknutá za BITKU!
(ilustračné foto)
Z pohrebného auta za jazdy VYPADOL nebožtík: Aha, ako to vysvetlili...
Nakazila sa od dcérky, ktorá zo škôlky priniesla chorobu.
Foto
Mamička Nina zomierala lekárom pod rukami: Začalo to vodou a nádchou zo škôlky!
Rituál prebiehal na lúke.
Foto
Herečka Morávková a predpôrodný RITUÁL na lúke: Očakávala jedno dieťa, porodila dvojičky!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci nepodporili použitie výnosu z poplatku na iné účely: Návrh predložili poslanci PS
Podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (vľavo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Gašpar o Šutajovi Eštokovi a poste predsedu parlamentu: Pokiaľ sa tak rozhodne, budem to rešpektovať
Problematická križovatka ešte nie je dokončená.
Problémy Prešovského kraja: Ešte nedostaval kruháč a už zaň dostal mastnú POKUTU! Čo je za tým?
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku po návrate z Ruska  pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024.
Ruská armáda obsadila dedinu na východe: Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru