Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Starosta Ihnát odpratáva z Košíc nepojazdné autá: Na neporiadnych majiteľov vymyslel vlastný fígeľ

Nezvyčajné hobby! Starosta košickej mestskej časti Ťahanovce Miloš Ihnát (53) vo voľnom čase vyhľadáva autovraky a nepojazdné autá a snaží sa ich odstraňovať.

Za štyri roky sa mu podarilo uvoľniť už viac ako 100 parkovacích miest, čo predstavuje kapacitu malého parkovacieho domu. Na neporiadnych majiteľov vymyslel vlastný fígeľ, ktorý zafungoval. Presviedča ich, aby vozidlá sami odtiahli, legálne predali či prepísali na súkromníkov, čím im šetrí peniaze za prípadnú pokutu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V Ťahanovciach bojujú šoféri o každé parkovacie miesto. Mestská časť sa borí s problémovými pozemkami a má málo možností na vytvorenie nových parkovísk. Aj preto sa starosta Miloš Ihnát pustil do mravenčej práce odstraňovania vrakov zo sídliska. „Do ideálneho stavu nám tu chýba okolo 2 500 parkovacích miest. Jedným z riešení, ako tento nepriaznivý stav s parkovaním zmierniť, bolo odstrániť vraky a autá bez technickej (STK) a emisnej kontroly (EK),“ priblížil.

Robí to vo voľnom čase a za ten čas na jeho podnety už odpratali 104 vrakov. „Najprv zisťujem meno vlastníka cez susedov a pýtaním sa v okolí. Keď sa mi to podarí, oslovím majiteľa a bavím sa s ním, že nemá platnú STK či EK, niekedy ani štátnu poznávaciu značku, a teda nespĺňa podmienky prevádzky na cestnej komunikácii,“ uviedol Ihnát s tým, že potom majú niekoľko možností, ako postupovať.

 

„Buď si človek dodatočne urobí potrebné potvrdenia a auto sa zaradí do prevádzky, alebo ho odtiahne. Ak to neurobí, hrozia mu sankcie od mestskej polície a ak pokuty nezaplatí a nenapraví stav, vec sa postupuje Okresnému úradu, kde sa penále môžu vyšplhať na vyše 300 až 600 eur,“ upozornil Ihnát. Táto suma by mala byť podľa starostu dostatočne odstrašujúca, keďže často prevyšuje hodnotu vozidla.

V merku má ešte 30 áut

Problémom je aj to, že mestská polícia nemá dostatok kapacít, kam by vraky umiestnila a ďalším problémom sú aj lehoty na odtiahnutie nepojazdného auta. Starosta preto navrhol, ako problém riešiť. „Či už vlastník spolupracuje alebo nie, musím ho presvedčiť a ukázať mu, že existuje riešenie. Vozidlo môže legálne a zákonne prepísať či odpredať inému súkromníkovi, a ten ho buď predá, alebo rozoberie na súčiastky,“ uviedol Ihnát s tým, že je to výhra pre každú stranu.

„Majiteľovi auta sa nebudú hromadiť pokuty a občanom sa uvoľní parkovacie miesto,“ doplnil. Medzi nepojazdnými autami a vrakmi na Sídlisku sú aj kusy zo zahraničia. „Máme tu ešte okolo 30 áut, ktoré vykazujú znaky vrakov, alebo nemajú STK či EK a blokujú voľné parkovacie miesta,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!