Hruškový lekvár bez varenia
Potrebujeme:
- 2 kg očistených hrušiek
- 500 g cukru
- 2 PL octu
- ½ lyžičky škorice
- 4 PL rumu
- 3 ks drveného klinčeka
- 2 ks drveného badiánu
1. Pokrájané hrušky bez jadrincov a prípasne aj šupky - ak je tuhá - dáme do vyššieho pekáča. Podlejeme octom, premiešame a dáme piecť na 200 - 250 °C do rúry. Počas pečenia nemiešame! Hrušky pečieme 20 - 25 minút. Potom na ne rovnomerne nasypeme 250 g cukru a znova dáme na 15 minút piecť. Potom znova nasypeme 250 g cukru a pečieme 15 minút.
2. Po upečení pridáme rum, škoricu a drvený klinček s badiánom. Zamiešame a ponorným mixérom rozmixujeme do konzistencie, akú máme radi. Ak sú hrušky príliš vodnaté, pečieme o 10 - 15 minút dlhšie. Horúci lekvár plníme do pohárov, navrch dáme pár kvapiek rumu, aby sa lekvár nekazil a obrátime hore dnom.
Hruškovo -citrónový lekvár
Potrebujeme:
- 800 g zrelých žltých hrušiek
- 300 g bieleho cukru
- 4 citróny
- 1 balenie želírovacieho prípravku 3 : 1
- ½ ČL kyseliny citrónovej
1. Citróny dôkladne umyjeme horúcou vodou. Kôru z dvoch citrónov nastrúhame do kastrólika a zo všetkých vytlačíme šťavu. Lyžičkou vyberieme aj zvyšok dužiny.
2. Hrušky nakrájame, ak majú mäkkú šupku, nešúpeme ich. Rovno ich vkladáme do misky s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Potom pridáme cukor, 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej a balíček želírovacieho prípravku. Premiešame a varíme asi 10 minút. Hotovým lekvárom naplníme poháre, viečko aj okraje potrieme vatou namočenou v alkohole a po uzatvorení obrátime hore dnom.