Ich vodka, marhuľa a smrekovička zaujali porotcov až natoľko, že získali dve zlatá a jedno striebro. Za jedinečnými destilátmi pritom stojí len 26-ročný Mário Janšto, ktorému pomáhajú rodičia Beáta a Ján. Pred necelými štyrmi rokmi sa rozhodli Janštovci zriadiť liehovar. Časť peňazí získali z eurofondov a na zvyšnú polovicu si zobrali úver. Venujú sa najmä výrobe akostných kraftových destilátov. Časovo je to pritom poriadne náročné.
Dobrý ovocný destilát sa vyrába vyše roka, vodka tak 3 mesiace. Janštovci využívajú modernú technológiu spracovania a ich cit pre pravý zážitok z destilátu priniesol rodine prvé ocenenie už v roku 2018. „Predtým sme sa zúčastnili domácich súťaží, no chceli sme vyskúšať aj zahraničie. Napokon na degustácii v Londýne získala naša vodka striebornú medailu,“ prezrádza Mário. Následne na úspech v Anglicku nadviazala Saber Distillery tento rok na akcii Bartender Spirit Awards v kalifornskom San Franciscu.
Náročné presadiť sa
Konkurencia pritom bola obrovská. „Súťaže sa zúčastnilo 34 krajín a tisíce vzoriek alkoholu. Len domáci mali 251 značiek. My sme sa rozhodli vyskúšať šťastie s našou vodkou, ktorá sa mi zdá najlepšia, s jedinečnou smrekovičkou a výbornou marhuľou,“ ozrejmuje Janšto. Na súťaži sa hodnotili mnohé aspekty – od dizajnu balenia cez hodnotu produktu až po chuť a vyváženosť destilátu.
Zlaté medaily pre brezniansky liehovar získali produkty Palantír Smrekovička, čo je destilát s chuťou a vôňou smrekového sirupu, na prvé miesto vo svojej kategórii rozhodcovia umiestnili tiež výrobok s názvom Constantin – pravý marhuľový destilát s chuťou po marhuľovom kompóte. Úspešnú trojkombináciu zavŕšil dvanásťkrát destilovaný a fullerénom filtrovaný Hugan 1265 - vodka, ktorá vo svojej kategórii získala striebornú medailu. Napriek úspechu je podľa Beáty na Slovensku stále náročné presadiť sa v odvetví.
„Najväčším problémom je nezáujem zo strany retailu. Menší výrobcovia alkoholických nápojov pre nich nie sú zaujímaví a dostať takýto alkohol na pulty obchodov je predmetom nesmierne náročných rokovaní. Kvalita produktu tu, bohužiaľ, hrá vedľajšiu úlohu. Verím však, že aj ocenenia, aké sme získali so Saber Distillery, prispejú k zmene tejto klímy na Slovensku,“ dúfa.