To najlepšie z darov prírody: Vyskúšajte chutné jesenné prílohy
15. 11. 2020, 0:00 (aktualizované: 30. 4. 2021, 15:47)

Zdroj: iStock
Z darov, ktoré nám teraz veľkoryso ponúka príroda, si môžeme pripraviť originálne a veľmi chutné prílohy. doprajte si jedlá, ktoré sú vďaka zelenine chuťovo rozmanité tak, ako aj samotná jeseň.
Zdroj: iStock
Zdroj: iStock
Zdroj: iStock
Galéria k článku
Cibuľovo-slivková omáčka
Potrebujeme:
- 500 g červenej cibule
- 300 g sliviek
- 125 ml červeného vína
- 100 g želírovacieho cukru 3 : 1
- 2 klinčeky
- 1 PL medu
- štipku soli a mletého čierneho korenia
- trocha koňaku
Príprava:
Cibule ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na kolieska. Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Cibuľu, slivky, červené víno, cukor a klinčeky dáme do hrnca a 30 minút varíme na strednom ohni, kým nezhustne. Omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme a nakoniec pridáme trochu koňaku a med.
Náš tip:
Táto rafi novaná omáčka sa hodí najmä k jedlám z diviny, ale aj ku grilovaným alebo pečeným klobáskam.
Belgické hranolčeky
Potrebujeme:
- 800 g očistených zemiakov
- masť na vyprážanie
- soľ
Na Andalúzsku omáčku
- 150 g majonézy
- 50 g kečupu
- 2 PL červeného vína
Na horčicovo - medovú omáčku:
- 2 PL medu
- 4 PL dijonskej horčice (môže byť aj obyčajná)
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 200 ml smotany na varenie čerstvý
- kôpor 1 PL maslo
Príprava:
Zemiaky nakrájame na hranolčeky, prepláchneme ich v studenej vode a dôkladne usušíme v čistej utierke. Hranolčeky vyprážame po častiach na miernom ohni tak, aby ani nezmäkli a neboli ani opečené. Vyberieme ich na tanier a necháme odkvapkať. Tesne pred servírovaním ich prudko opečieme do chrumkava. Hranolčey osolíme a podávame s andalúzskou alebo horčicovo-medovou omáčkou.