Reklama

To najlepšie z darov prírody: Vyskúšajte chutné jesenné prílohy

To najlepšie z darov prírody: Vyskúšajte chutné jesenné prílohy

Zdroj: iStock

Reklama

Z darov, ktoré nám teraz veľkoryso ponúka príroda, si môžeme pripraviť originálne a veľmi chutné prílohy. doprajte si jedlá, ktoré sú vďaka zelenine chuťovo rozmanité tak, ako aj samotná jeseň.

Cibuľovo-slivková omáčka

Potrebujeme:

  • 500 g červenej cibule
  • 300 g sliviek
  • 125 ml červeného vína
  • 100 g želírovacieho cukru 3 : 1
  • 2 klinčeky
  • 1 PL medu
  • štipku soli a mletého čierneho korenia
  • trocha koňaku

Príprava:
Cibule ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na kolieska. Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Cibuľu, slivky, červené víno, cukor a klinčeky dáme do hrnca a 30 minút varíme na strednom ohni, kým nezhustne. Omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme a nakoniec pridáme trochu koňaku a med.

Náš tip:
Táto rafi novaná omáčka sa hodí najmä k jedlám z diviny, ale aj ku grilovaným alebo pečeným klobáskam.

Belgické hranolčeky

Potrebujeme:

  • 800 g očistených zemiakov
  • masť na vyprážanie
  • soľ

Na Andalúzsku omáčku

  • 150 g majonézy
  • 50 g kečupu
  • 2 PL červeného vína

Na horčicovo - medovú omáčku:

  • 2 PL medu
  • 4 PL dijonskej horčice (môže byť aj obyčajná)
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml smotany na varenie čerstvý
  • kôpor 1 PL maslo

Príprava:

Zemiaky nakrájame na hranolčeky, prepláchneme ich v studenej vode a dôkladne usušíme v čistej utierke. Hranolčeky vyprážame po častiach na miernom ohni tak, aby ani nezmäkli a neboli ani opečené. Vyberieme ich na tanier a necháme odkvapkať. Tesne pred servírovaním ich prudko opečieme do chrumkava. Hranolčey osolíme a podávame s andalúzskou alebo horčicovo-medovou omáčkou.

Súvisiace