Po novom totiž budú musieť zatvoriť už o desiatej večer - a to aj počas piatkov či víkendov, keď mávajú viac hostí. Ako sa ich opatrenia dotknú a čo pre ne musia pozmeniť?
Čo sa mení
- otváracie hodiny pre prevádzky verejného stravovania sa v súčasnej situácii stanovujú do 22.00 hod., s výnimkou donáškových služieb a výdaja pokrmov cez okienko
- konzumácia jedál alebo nápojov v prevádzkach verejného stravovania bude možná výlučne posediačky
Hlohovec - Budem nútený prepúšťať
- Celú túto situáciu zvládame veľmi zle. Sme reštaurácia, kde usporiadavame veľké akcie. Rôzne oslavy, svadby a tiež niekoľko plesov, čo sme museli teraz zrušiť. Situácia je mimoriadne kritická a hnevá ma, že vláda povie A a nepovie B. Nevieme, ako budeme fungovať, čo bude. Nikto nepovedal, koho odškodnia, ako a kedy. Budem nútený prepustiť polovicu zamestnancov, pretože neviem, či dokážeme vôbec fungovať. Mne sa reálne začne momentálne sezóna asi až v apríli.
A čo ja budem dovtedy robiť, ani netuším. Všetko poctivo platím zamestnancom - aj odvody, aj dane a teraz som zostal na holičkách. Najsmutnejšie na tom všetkom je, že teraz máme 25. výročie otvorenia. Tak som svojim zamestnancom len poďakoval a rozišli sme sa. Bojím sa tiež, ako narábať s ľuďmi, ktorí prídu, či ich môžem normálne usadiť, alebo urobím niečo zlé a príde kontrola a ešte budem musieť platiť aj pokutu.
Košice - Museli sme rozdeliť zmeny
- Nové opatrenia so skoršou záverečnou hodinou sa nás, našťastie, dotknú len v piatky, no ide o silné dni, keď sú aj tržby vyššie. Predsa len vtedy ľudia na stanicu pricestujú alebo, naopak, odchádzajú. Samozrejme, všetko dodržíme a zatvoríme o dve hodiny skôr. Pocítime to, ale stavy nebudeme znižovať. Museli sme však rozdeliť zmeny, aby jedna skupina nenakazila druhú.
Rimavská Sobota - Ľudia začnú chodiť skôr
- Je veľká škoda, že budeme musieť skrátiť otváracie hodiny. No myslím si, že ľudia začnú skorej chodiť okolo 16.00 – 17.00 hod., ako to bolo počas prvej vlny pandémie. Pocítili sme to aj vtedy na tržbách a zrejme to bude tak aj teraz. Niektorí zákazníci to riešili tak, že si častejšie a viac toho objednávali. Skrátenie otváracích hodín sa mi navyše zdá nezmyselné, pretože my po každom zákazníkovi všetko dezinfikujeme, takže podľa mňa sa skôr ľudia nakazia v nákupných centrách, ako v podnikoch.
Bratislava - O desiatej býva najviac zákazníkov
- Tým, že sme koktail bar, tak prídeme o väčšinu zákazníkov, ktorá k nám chodí si posedieť večer. O desiatej tu býva vždy najviac práce. Nemôžeme robiť akcie, firemné večierky. Tým, že musíme zavrieť skôr, nepotrebujeme ani toľko zamestnancov a preto sa to do veľkej miery dotkne opäť aj ich. Budeme určite musieť niekoľko ľudí prepustiť. To, či to bude pre nás likvidačné, uvidíme, no pevne verím, že nie.
Bratislava - Každý mesiac budeme v mínuse
- Je takmer isté, že s takýmito obmedzeniami budeme každý mesiac ako firma v mínuse, v prípade ďalšieho sprísnenia opatrení to pre nás môže byť až likvidačné. Nezhorší sa pritom len situácia pre firmu, ale aj pre našich cca 20 zamestnancov. Tí prichádzajú o desiatky hodín, ktoré by za normálnych okolností mali odpracované, o tringeltoch ani nehovoriac.