Reštaurácie a bary
- odstup medzi stolmi v reštauráciách 2 metre
- otváracie hodiny obmedziť do 22.00 s výnimkou donáškových služieb a výdaja pokrmov cez okienko
- vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi
- konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť vykonávať výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb
Hromadné podujatia
- zákaz usporadúvať hromadné podujatia v jednom okamihu v počte nad 50 ľudí
- v prípade, že počet osôb na kultúrnych alebo športových podujatiach vystupujúcich v mene organizátora (účinkujúci, športovci, organizačný tím a pod.) presiahne počet 50, hromadné podujatie sa môže uskutočniť, ale bez prítomnosti obecenstva
- zákaz usporadúvať hromadné podujatia, ako sú diskotéky či tanečné zábavy v reštauráciách či ubytovacích zariadeniach
- zákaz usporadúvať hromadné podujatia spoločenského charakteru - svadobné hostiny, oslavy, plesy, kary, stužkové...
- výnimku z týchto zákazov majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12 hodín
Športové kempy a sústredenia
- každý účastník musí pri začatí podujatia predložiť organizátorovi negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 72 hodín,
- negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín musia disponovať i osoby vystupujúce v mene organizátora,
- organizátor je povinný odoprieť účasť na podujatí akejkoľvek osobe vykazujúcej príznaky ochorenia COVID-19
Cirkevné obrady
- rúška
- voľné miesto medzi sediacimi
- pokiaľ je to možné, usporadúvať osobitné bohoslužby prístupné len pre osoby staršie ako 65 rokov a pre osoby v rizikových skupinách,
- pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí kňaz dezinfikovať ruky
- pri prijímaní sa odporúča prednostne podávanie chleba na ruku, v prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky
- zakazuje sa pri náboženských obradoch podávanie rúk
Služby
- v taxíkoch aj kaderníctvach je povinnosť vykonať dezinfekciu priestorov pre zákazníkov po každom zákazníkovi
- pre akvaparky a kúpaliská platí, že v prevádzke nemôže byť viac ako 1 000 návštevníkov
Divadlá a kiná
- zabrániť vstupu na miesto umelcom a účinkujúcim, ak sa zistí teplota nad 37,2 °C
- obmedziť predaj vstupeniek tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, pričom sekvencia obsadenia miest musí v radoch alternovať
- zakazuje sa konzumácia pokrmov alebo nápojov v priestoroch prevádzky
- pravidelná dezinfekcia priestorov
Obchody
- počet zákazníkov v prevádzke: 1 na 10 m2 predajnej plochy
- zabezpečiť dvojmetrové rozostupy v radoch