Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2020 00:09 | Správy | Zahraničné správy

Prezident Trump má mierne príznaky ochorenia Covid-19: Napriek tomu bude prevezený do nemocnice

Americký prezident Donald Trump, u ktorého sa vo štvrtok potvrdila nákaza koronavírusom, bude v najbližších hodinách vrtuľníkom prevezený do vojenskej nemocnice Waltera Reeda v Bethesde neďaleko Washingtonu.

Odporučili to z preventívnych dôvodov lekári, informovala dnes agentúra Reuters. Krátko predtým Trumpov lekár oznámil, že prezident má mierne príznaky choroby covid-19, je unavený, ale inak v dobrej nálade.

Trumpov lekár Sean Conley dnes uviedol, že prezident dostal experimentálny liek vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou Regeneron, u ktorého sa preukázali dobré výsledky v klinických štúdiách u menšieho počtu pacientov. Podľa Conleyho dostáva Trump aj zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín.

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania mali vo štvrtok pozitívny test na koronavírus. "Dnes večer (vo štvrtok), sme prvá dáma a ja boli pozitívne testovaní na covid-19. Okamžite zahájime karanténu a proces rekonvalescencie. Spoločne sa z toho dostaneme!" uviedol šéf Bieleho domu na svojom twitterovom účte niekoľko hodín potom, čo prišla správa o nákaze u jeho poradkyňa Hope Hicksove. Informáciu o prezidentovi a prvej dáme čoskoro v vyhlásení potvrdil Trumpov lekár Sean Conley.

 

Infekcia sa u Trumpa objavuje po tom, čo prezident dlhodobo zľahčoval závažnosť epidémie v Spojených štátoch, pripomenul denník The New York Times (NYT). Vývoj podľa denníka uvrhol vedenia Spojených štátov do neistoty a vystupňoval zdravotnícku a ekonomickú krízu v krajine.

Prvá dáma Melania na twitteri napísala, že má mierne príznaky covidu-19, celkovo že sa však cíti dobre a teší sa na rýchle uzdravenie.

U viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý by v prípade Trumpovej neschopnosti vykonávať úrad prevzal prezidentské právomoci, dnešné testy prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 nepreukázali. Oznámil to jeho hovorca. Pence a jeho tím však podľa zdrojov z Bieleho domu budú odteraz pracovať v iných budovách ako prezident, aby sa znížilo riziko vzájomnej nákazy. Viceprezident bude pokračovať vo svojom predvolebnom programe bez zmeny.

Spojené štáty sú najhoršie postihnutou krajinou v tejto pandémii, infekcia sa tam potvrdila už u 7,3 milióna ľudí, z toho na 208 000 pacientov v súvislosti s nákazou zomrelo. Denne hlási táto krajina s asi 330 miliónmi obyvateľov desaťtisíce nákaz a stovky mŕtvych. Trump dlhodobo situáciu zľahčuje a rozporom niektoré stanoviská zdravotníckych činiteľov, zatiaľ čo odráža kritiku, že je zodpovedný za vysokú bilanciu obetí.

"Diagnóza znamená tvrdú ranu pre prezidenta, ktorý sa zo všetkých síl snaží presvedčiť americkú verejnosť, že to najhoršie z pandémie už majú za sebou," uviedla AP. Dodala, že Biely dom nedokázal Trumpa uchrániť pred nákazou, hoci má prístup k "takmer neobmedzeným prostriedkom". To vraj povedie k otázkam, či je možné vo zvyšku USA pri obnovovaní ekonomických a spoločenských aktivít ochrániť zamestnancov, študentov a širokú verejnosť.

Trumpov demokratický súper v nadchádzajúcich voľbách Joe Biden dnes na twitteri poprial spoločne so svojou ženou Jill Trumpovi a prvej dáme rýchle zotavenie. "Budeme sa naďalej modliť za zdravie a bezpečie prezidenta a jeho rodiny," napísal demokratický kandidát, ktorý mal dnes dva testy na koronavírus negatívne a pokračuje v plánovanom predvolebnom programe.

Na predvolebnom mítingu v Grand Rapids (Štát Michigan) dnes ale Biden vyhlásil, že Trumpova diagnóza je čerstvou pripomienkou toho, že pandémiu je potrebné brať vážne. Biden tiež vyzval Američanov, aby nosili rúška, a kritizoval prezidenta, že často rúško nenosil a usporadúval veľká volebné zhromaždenia, kde nebola dodržiavaná bezpečná vzdialenosť. "Buďte patrioti ... čo ale nie je o tom, byť drsným chlapíkom," dodal Biden.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke celkový pohľad na jadrovú elektráreň Mochovce.
Porucha v jadrovej elektrárni! 3. blok Mochoviec odstavili: Čo sa deje?
Jeden z  najčastejších spôsobov ako od vás môžu vymáhať dlhy, je exekúcia na plat.
Poslanci to odklepli: TENTO príspevok sa zvýši! Koho sa to týka?
Polícia prichytila v Hornom Hričove opitú 41-ročnú vodičku, nafúkala dve promile
Polícia chytila opitú 41-ročnú vodičku: Odpadnete, koľko nafúkala!
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Vek žiadateľov o vydanie preukazu rušňovodiča sa zníži: To nie je všetko!
Ilustračné foto
Požiar rodinného domu vo Finticiach! Zasahujú hasiči
Premiér podporil Kotlára, vláda prerokuje návrh jeho uznesenia
Aktualizované
Premiér podporil Kotlára: Vláda prerokuje návrh jeho uznesenia
Na snímke poslanec Juraj Krúpa (SaS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Krúpa: Šutaj Ěštok sa postavil na stranu eštebákov! SaS žiada mimoriadny výbor
Ilustračné foto
Je to oficiálne! Slovenskú hymnu čaká zmena: TAKTO bude znieť
Sládečkovej sa v práci veľmi darí.
Foto
Vizážistka Lucid vyrazila s rodinou na MAGICKÉ miesta: FOTO hovoria za všetko!
Polovica autobusu zhorela do tla, Druhá časť skončila po zrážke v priekope.
Foto
Tragická zrážka autobusu a vlaku v Nových Zámkoch: Kde sa stala chyba? Toto sú výsledky vyšetrovania
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Šaško: Transformácia nemocníc v najbližšom období určite nie je na stole
Herečka Nicole Kidman (57).
Intímne PRIZNANIE slávnej herečky: Pri natáčaní TOHTO filmu som mala ORGAZMY!