Po vysušení stúpne v jablku množstvo bielkovín na 4 percentá, tuk poskočí na 7 percent a sacharidy až na 25 percent. Maximum pre vaše zdravie spravia jablká pomaly sušené bez sírenia, ideálne je, ak si ich pripravíte sami. Na sušenie možno použiť trik so šnúrkou. Plátky navlečiete na šnúrku a rozložíte či zavesíte na radiátor. 100 g sušených jabĺk má až 256 kalórií
Plátky jabĺk alebo šupiek (asi za hrsť) zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minút odstáť, pijeme v priebehu dňa. Čaj pôsobí stimulujúco.
Liečime sa jablkami
Tinktúra z jablčných pukov
Prečisťuje organizmus, odstraňuje zahlienenie, lieči reumatické zápaly, dokonca stimuluje krvotvorbu a tlmí bolesti hlavy.
Kúra z jablčného octu
Zmiešajte 2 čajové lyžičky jablčného octu s lyžičkou medu a zalejte čistou vodou. Opakujte ráno i večer asi dva až štyri týždne – kúra pomôže pri únave, bolestiach kĺbov i svalov, obezite, hlienoch, vysokom tlaku a problémoch so srdcom.
Jabĺčka ošúpeme, pokrájame na osminky a odstránime jadrovníky. Do pohárov s objemom 0,75 litra naukladáme dieliky jabĺk, zasypeme dvoma lyžicami cukru, zalejeme vodou, uzavrieme a 25 minút sterilizujeme.
Najjednoduchšie je zájsť do blízkej muštárne, kde vám úrodu vylisujú na chutný mušt. Šťavu však možno vytlačiť z postrúhaných jabĺk aj cez sitko. Následne ju prelejeme do čistých fliaš, uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80 °C 15 minút.
Jablkový lekvár
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Podusíme, stiahneme plameň a pri nízkej teplote pomaly varíme do zhustnutia. Lekvár občas zamiešame a nakoniec klasicky naplníme do fliaš.
Zavarené strúhané jablká (do koláčov)
Jabĺčka ošúpeme a na hrubom strúhadle postrúhame. Nastrúhané natlačíme do zaváracích pohárov, nie je potrebné pridávať ďalšie ingrediencie. Sterilizujeme 25 až 30 minút pri 95 °C. Z takto predpripravených jabĺk môžeme piecť koláče, záviny alebo iné dobroty. Koreniny a cukor vopred nepridávame, na rad prídu až pri pečení.
Ošúpané jablká zbavené jadrovníkov vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody a necháme dusiť. Potom jabĺčka rozmixujeme, v prípade potreby mierne prisladíme. Pyré nalejeme pomocou lievika do malých pohárov a sterilizujeme asi dvadsať minút. Možno pridať aj ďalšie ovocie podľa chuti.