Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Viete, od čoho závisí zdravé srdce?

Mnoho ľudí vôbec netuší o dôležitej úlohe oxidu dusnatého pre zdravé fungovanie srdca ako aj o jeho podpore kardiovaskulárneho systému. Avšak produkcia oxidu dusnatého v našom tele (všeobecne známeho pod skratkou NO) skutočne zohráva kľúčovú úlohu, a tou je udržiavať naše cievy pružné pre lepší krvný obeh.

Aj napriek prezývke „zázračná molekula“ len málokto vie, čo je vlastne zač, čo zabezpečuje a prečo je dôležitá. To všetko priblíži Lou Ignarro, laureát Nobelovej ceny* a člen Poradného zboru spoločnosti Herbalife Nutrition, ktorý skúmaniu účinkov oxidu dusnatého zasvätil celú svoju kariéru.

Čo je oxid dusnatý?

Oxid dusnatý je tzv. biologickým regulátorom. Produkujú ho bunky v tepnách a žilách, aby pomohli ďalším 50 biliónom buniek v našom tele navzájom komunikovať. Tento biologický regulátor chráni náš kardiovaskulárny systém pred poškodením a starnutím. Jeho účelom je podpora zdravia nášho srdca a ciev, a to hlavne udržiavaním cievnej elasticity.

Prečo je oxid dusnatý dôležitý pre zdravé srdce?

Arteriálna elasticita podporuje prirodzené rozšírenie ciev, čím zlepšuje prietok krvi do všetkých orgánov ľudského tela. Produkcia oxidu dusnatého pomáha udržať zdravú úroveň krvného tlaku (v jeho štandardnom rozmedzí) a podporuje tiež pružnosť krvných ciev.**

Otvoriť galériu
Zdroj: Herbalife

„S pribúdajúcim vekom sa však produkované množstvo oxidu dusnatého v tele postupne znižuje. Preto je nevyhnutné zvyšovať jeho produkciu,“ približuje Lou Ignarro, člen Poradného zboru spoločnosti Herbalife Nutrition.

Tipy na podporu tvorby oxidu dusnatého v tele:

1. Konzumujte vysokokvalitné proteíny – proteíny obsahujú aminokyseliny, ktoré podporujú tvorbu oxidu dusnatého. Zvážte príjem sójových proteínov vzhľadom na to, že sója obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín a sójové produkty obsahujú nízky až nulový objem nasýtených tukov.

2. Konzumujte zeleninu s vysokým obsahom dusičnanov – napríklad stonkový zeler, šalát, cviklu, špenát či rukolu. Ich konzumáciou sa v tele produkuje oxid dusnatý.

3. Konzumujte nenasýtené Omega 3 mastné kyseliny – nájsť ich môžete rôznych druhoch čerstvých rýb. Podporujú zdravie ciev znižovaním zápalov v tele. Zápal môže mať vplyv na cievy a viesť k srdcovým chorobám či mŕtvici.

4. Výživové doplnky podporujúce tvorbu oxidu dusnatého – úroveň oxidu dusnatého je najnižšia v noci, preto sa tieto výživové doplnky berú na noc, resp. pred spaním. Samotné výživové doplnky však neobsahujú oxid dusnatý, ale zložky, ktoré podporujú jeho tvorbu vo vašom tele.
• 2 z najbežnejších zložiek predstavujú aminokyseliny L-arginín a L-citrulín, pričom obe podporujú tvorbu oxidu dusnatého a zlepšujú prietok krvi pre správne fungovanie mozgu, srdca a iných orgánov ľudského tela. Pomáhajú tiež udržiavať cievy pružné a v dobrej kondícii pre zdravé fungovanie ciev.**
• Vitamíny C a E, rovnako ako kyselina alfa-lipoová, tiež pomáhajú zvyšovať produkciu oxidu dusnatého.

5. Pravidelne cvičte – tvorba oxidu dusnatého sa výrazne zvyšuje s fyzickou záťažou. Môže ísť o čokoľvek, od chôdze či behu, cez bicyklovanie či plávanie, až po vybehnutie schodov.

Dobré vedieť!

Oxid dusnatý je životne dôležitou molekulou v ľudskom tele nevyhnutnou pre zdravý kardiovaskulárny systém. Ide o zložku, ktorú každý človek potrebuje bez ohľadu na vek či pohlavie. Zdravý životný štýl, ktorý nezabúda na tvorbu oxidu dusnatého, pomáha viesť dlhý šťastný život so zdravým srdcom!

Otvoriť galériu
Zdroj: Herbalife
Lou Ignarro získal za svoj výskum týkajúci sa oxidu dusnatého v roku 1998 Nobelovu cenu* v kategórii fyziológia alebo medicína. Jeho práca inšpirovala mnohých vedcov na celom svete. Lou Ignarro je emeritným profesorom farmakológie na Kalifornskej lekárskej univerzite (UCLA School of Medicine), kde pôsobí už od roku 1985, predtým 12 rokov pôsobil ako profesor farmakológie na Lekárskej univerzite Tulane v New Orleans. Než začal učiť, pôsobil ako vedec na výskumnom oddelení v rámci farmaceutickej divízie v spoločnosti CIBA-GEIGY.
V roku 1998 publikoval množstvo odborných článkov a získal ocenenie „Basic Research Prize“ od asociácie American Heart Association za jeho vedecký prínos v kardiovaskulárnej oblasti. V rovnakom roku bol uvedený do Národnej akadémie vied (National Academy of Sciences) a v nasledujúcom roku do Americkej akadémie umenia a vied (American Academy of Arts ad Sciencies).

* Nobelova cena je registrovanou ochrannou známkou Nobelovej nadácie. Nobelova nadácia nemá nič spoločné so spoločnosťou Herbalife Nutrition a nijakým spôsobom nekontroluje, neschvaľuje ani nepodporuje produkty spoločnosti.
**Tieto vyhlásenia neboli hodnotené Úradom pre potraviny a liečivá.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ilustračné foto.
Prelomový OBJAV by mohol nanovo definovať SMRŤ: Vedci objavili TRETÍ stav! Neuveríte, čo to je
Opičie kiahne sa prenášajú najmä dotykom (ilustračné foto).
V Európe dostala zelenú! Vakcínu proti opičím kiahňam odobrili aj pre dospievajúcich
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Z krásnej markizáčky Márie Zelinovej nespustíte zrak: Pikantné zábery v odvážnych plavkách!