Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2020 01:37 | Správy | Zahraničné správy

Charitatívnu pracovníčku Sophie uniesli ozbrojení muži: Po 4 rokoch sa dostala na slobodu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril vo štvrtok "nesmiernu úľavu" po správe o prepustení francúzskej charitatívnej pracovníčky Sophie Pétroninovej, ktorú zadržiavali v Mali od roku 2016.

"Som šťastný, keď viem, že je na slobode," uviedol Macron a zároveň vyjadril francúzsku "podporu Mali v jeho... boji proti terorizmu v Saheli". Agentúra AFP poznamenala, že Pétroninová bola posledným zajatým francúzskym občanom vo svete.

Malijské úrady vo štvrtok informovali, že džihádisti v Mali prepojení na teroristickú sieť al-Káida prepustili na slobodu popredného malijského politika, francúzsku charitatívnu pracovníčku a dvoch občanov Talianska.

Francúzsku charitatívnu pracovníčku Sophie Pétroninovú (75) uniesli muži ozbrojení strelnými zbraňami 24. decembra 2016 v severomalijskom meste Gao.

 

Soumaila Cissé (70), bývalý opozičný líder a trojnásobný prezidentský kandidát, bol unesený 25. marca 2020. Mal práve kampaň pred parlamentnými voľbami vo svojom domovskom regióne Niafounke. Na slobodu sa dostali aj dvaja občania Talianska - Nicola Chiacchio a Pier Luigi Maccalli.

Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo povstaním sužované Mali prepustilo vyše 100 údajných alebo odsúdených džihádistov, aby tak zaistilo prepustenie Cissého a Sophie Pétroninovej, uviedli zdroje blízke vyjednávaniu. Agentúra AP napísala, že na slobodu sa dostalo 180 džihádistov.

Ide o zriedkavé hromadné prepustenie väzňov v tejto nestabilnej západoafrickej krajine, ktorá už osem rokov bojuje proti islamistickým vzbúrencom. Ich povstanie si vyžiadalo životy tisícov ľudí.

Posledné video, v ktorom sa Petroninová objavila, získali úrady v júni 2018. V záberoch sa zdala vyčerpaná a podvyživená a žiadala o pomoc francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. V ďalšom videu z novembra 2018, v ktorom sa neobjavila, jej únoscovia tvrdili, že jej zdravie sa zhoršilo.

"V rámci vyjednávania o prepustení Soumailu Cissého a Sophie Pétroninovej bolo tento víkend prepustených vyše sto džihádistov," povedal pre AFP jeden z predstaviteľov poverených rokovaniami.

Malijské úrady majú podozrenie, že únosy podnikla skupina napojená na al-Káidu a vedená Amadouom Koufom, ktorá je aktívna v strednej časti krajiny.

K prepusteniu džihádistov došlo v Mali po tom, čo vojenská junta v auguste zvrhla prezidenta Boubacara Keitu, a teraz tam má 18 mesiacov vládnuť dočasná vláda, potom budú nasledovať voľby.

Únos bývalého opozičného lídra Cissého bol jedným z faktorov, ktoré vyvolali ľudové protesty a tie viedli k zosadeniu Keitu - obyvatelia ho totiž vnímali ako neschopného zvládnuť džihádistov a islamistické povstanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny