Majitelia podnikov ešte nerozdýchali straty z prvej vlny pandémie a už znovu musia čeliť zákazom. Na základe nových vládnych nariadení reštaurácie totiž budú môcť od štvrtka fungovať iba v obmedzenom režime.
Zákazníci sa vo vnútri už nenajedia, jedlo si môžu vziať zabalené so sebou, alebo si ho môžu zjesť na terase. Nový Čas oslovil reštaurácie v hlavnom meste s jedinou otázkou - ako sa s touto zamotanou situáciou plánujú popasovať? Jedinou možnosťou sú len vyhrievané terasy, ktoré však nemôžu byť uzatvorené.
Reštaurácie nie sú o rozvoze!
Reštaurácia La Marina, majiteľ Ján (39)
- Dnes naozaj neviem čo budem robiť. Čakám ešte na to, či ponúknu nejaké kompenzácie. Mám tu 34 zamestnancov... Pôjdu na úrad práce a kto ich zaplatí? Ako povedal premiér, aj minister zdravotníctva, može sa robiť tzv. take away, čiže jedlo so sebou. Avšak si asi celkom neuvedomujú, že nie všetky jedlá sa dajú robiť take away. Nemôžeme sa teraz všetci transformovať a robiť v podstate rovnaké jedlá, aby boli konzumovateľné z tej krabice aj po nejakom čase. Nehovoriac o tom, že to sa určite nikomu neoplatí. Vy musíte zaplatiť ľudí, ktorí to jedlo uvaria, aj tých, čo ho vydajú. Prečo opäť exteriér a interiér?
Veď nech nariadia, že musia byť väčšie vzdialenosti. Ak to budú 3 metre, budeme to rešpektovať, ale toto nariadenie je úplne nezmyselné. A čo asi vôbec nechápu, prevádzky v gastronómii nepotrebujú odpúšťanie splátok alebo predlžovanie lehôt na splátky. Potrebujú reálne vyplácať ľudí, tovar, atď. My nefungujeme tak, že niečo nakúpime a máme 2 - 3 mesačné splatnosti. My musíme platiť hneď. Odporúčajú nám rozvoz či výdaj cez okienko. Ale reštaurácia nie je náhrada za to, že niekomu sa nechce si navariť, tak si to príde kúpiť. Pri obedoch či večeriach sa robí aj biznis. Títo ľudia neprídu a nevezmú si krabicu s jedlom do kancelárie, aby sa tam porozprávali.