Čo je osteoporóza?
Jednoducho zhrnuté - osteoporóza nastáva, keď sa kosti sa stávajú krehkými. Kostná hmota sa tvorí pomalšie, a to až do takej miery, že aj slabý podnet môže v najvážnejších prípadoch spôsobiť zlomeninu. K tomuto ochoreniu vedie nedostatočné vstrebávanie vápnika.
Prejavy osteoporózy sú viditeľné napríklad na rozštiepených nechtoch, bolestiach chrbta či častých zlomeninách. Často sa objavuje aj viditeľný pokles telesnej výšky (u starších ľudí) a zhrbené držanie tela.
Najčastejšie ňou trpia ženy, ale na pozore by mali byť aj tí, ktorí majú osteoporózu v rodinnej anamnéze. Najmä výkyvy hormónov, ale napríklad aj intolerancia potravín s obsahom vápnika sa môžu pričiniť o rozvoj osteoporózy.
K čomu je potrebný vápnik?
Takmer každá bunka ľudského tela nejakým spôsobom využíva vápnik. Je dôležitý pre nervový systém, svaly, hormonálnu sekréciu, srdce, ale 99% zásob vápnika je v kostiach a zuboch. Vplyvom starnutia ľudia vstrebávajú menej a menej vápnika.
Medzi potraviny bohaté na tento minerál patria mlieko, jogurty, syry. Ľudia trpiaci alergiou na laktózu ho môžu získať aj z čínskej kapusty, kelu, brokolice a doplnkov výživy.
Zlé vstrebávanie vápnika
Vek je hlavnou príčinou nižšieho vstrebávania vápnika. U starnúcich dospelých a žien po menopauze sa vápnik absorbuje horšie. To vedie k rednutiu kostí, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy.
Ako posilniť kosti a chrupavky?
Absorpcia vápnika závisí od vitamínu D. Dôležité je preto dbať nielen na to, aby v strave nechýbal vápnik, ale ani tento vitamín. Ten získavame priamo zo slnečného žiarenia, no počas zimných mesiacov je dobré ho doplniť prostredníctvom doplnkov stravy.
Aby boli naše kosti a chrupavky silné a nezradili nás v nevhodný čas, je potrebné dbať na:
● cvičenie - pomáha spevňovať krehké kosti a spomaľuje úbytok kostnej hmoty (napr. plávanie, bicyklovanie, kardio na eliptických trenažéroch),
● kĺbovú výživu - pokojne aj vo forme prírodných doplnkov, ktoré obsahujú vápnik, vitamín D, chondroitín sulfát a glukozamín sulfát (látky, ktoré sú prirodzenou súčasťou kĺbovej chrupavky),
● príjem potravín s obsahom vápnika a vitamínu D, to znamená mlieko a mliečne výrobky, brokolicu, čínsku kapustu, ryby - tie pomôžu vyhnúť sa poruche vstrebávania vápnika.