Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2020 18:47 | Správy | Domáce správy

Rybníček: Vláda zatiaľ nemá odvahu povedať, akú krajinu vlastne chce

Ak by vláda preniesla viac kompetencií a financií na mestá a obce, neboli by na Slovensku také veľké regionálne rozdiely a väčšinu problémov by si regióny, mestá a obce dokázali vyriešiť rýchlejšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie. Pre TASR to povedal prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.

"Štát dlhodobo absolútne nerieši najodvážnejšiu reformu na Slovensku, a to je reforma správy štátu. Reforma, ktorá bude riešiť územnosprávne členenie Slovenska, zmenu financovania samospráv a štátu, prerozdelenie kompetencií medzi štátom, regiónmi a samosprávou a zároveň zmenu volebného systému, aby regióny mali v Národnej rade (NR) SR väčšie zastúpenie ako teraz," priblížil Rybníček.

Únia miest Slovenska podľa neho pripravila 300-stranový dokument, ktorý sa dotýka všetkých reforiem - vzdelávania, zdravotníctva, justície, polície. Reforma podľa Rybníčka prechádza všetkými rezortmi.

"Nikto tu nie je schopný povedať, že ideme zreformovať správu štátu, aby bola jednoduchšia, zrozumiteľnejšia a aby sa viac moci a peňazí presunulo z vlády a z NR SR do regiónov a miest a obcí. Považujem to za fatálnu chybu. Tým, že je krajina taká centralizovaná, ešte viac to prehlbuje regionálne rozdiely. Aj teraz pri povodniach a pandémii ochorenia COVID-19 sa ukazuje, že ekonomicky slabé regióny, ktoré majú aj veľké rómske komunity, trpia tým, že nemajú kompetencie, nemajú financie a nemajú absolútne žiadnu možnosť urobiť si v regióne poriadok podľa vlastných predstáv," zdôraznil prezident ÚMS.

 

Ako dodal, v reformnom pláne a v pláne obnovy nevidí odvahu vlády povedať, akú krajinu vlastne chce mať. Či centralistickú alebo krajinu so silnejšími mestami a obcami. "Žiadame vládu, aby sa o tom s nami začala rozprávať a budeme sa snažiť v dobrom slova zmysle dotlačiť ju k tomu, aby tú odvahu našla a do tejto zásadnej reformy správy štátu išla. Považujem to za alfu a omegu budúceho zmysluplného fungovania štátu," doplnil.

Podľa Rybníčka existuje dokument Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), v ktorom sa píše, že keby Slovensko rozumne decentralizovalo svoje kompetencie na úroveň regiónov, miest a obcí, tak jeho HDP vzrastie približne o 10 percent, čo je najviac zo všetkých krajín Európskej únie. "To je taký zásadný argument pre túto vládu, že najmä premiér a minister financií by tú odvahu nájsť mali," uzavrel Rybníček.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ho Či Minovo mesto.
Krajina si zvolila nového prezidenta: Stal sa ním armádny generál
Prvá fotka je z roku 2020, kedy Dávid vážil 113 kg. Svoje kilá sa snažil maskovať pod veľkým oblečením.
Foto
Kuchár Dávid schudol 35 kíl: Nadváhu skrýval za veľké tričká! Ako sa jej zbavil?
Bojový dron
Hrozí zásadná eskalácia vojny na Ukrajine: Šéf NATO varuje! TENTO krok by predstavoval skazu
Navaľná tvrdí, že sa jedného dňa vráti do Ruska a bude kandidovať za prezidentku.
Navaľná prekvapila: Chystá NÁVRAT do Ruska?! Pád Putinovho režimu a... Neuveríte, čo plánuje
Twiinsky (36)
Foto
Sestry Nízlové išli od seba: Nečakané SŤAHOVANIE! Daniela si zbalila veci a odišla aj dcérou
(ilustračné foto)
Smutné správy: Zomrel Karol Kuna († 96), priamy účastník SNP
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Fanúšikovia sa tešili márne: Vlhovú tak skoro pretekať neuvidíme!
Oleg M. (vľavo) získal slovenské občianstvo, ale pôvod mal v niektorej z krajín bývalého ZSSR. Barbara († 65) bola družkou majiteľa vinárstva.
Foto
Slovák († 59) v Rakúsku zabíjal pre haraburdy: Svedkovia prehovorili o masakri!
Ilustračné foto.
Rodičov čakal po príchode do zábavného centra šok: TOTO tam ukazujú malým DEŤOM?! Keď to uvidíte, zhrozíte sa
Po uhasení požiaru bolo nájdené telo 64-ročného muža bez známok života.
Foto
Tragický požiar na východe Slovenska: Prišiel muž († 64) o život kvôli tejto chybe?
(Ilustračná foto)
TENTO kraj má problém: Čísla stúpajú, školy prerušujú vyučovanie
Industry Day vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. Na snímke podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Dohode o obrannej spolupráci s USA: Ministerstvo obrany rokuje o zmenách! Prečo?