Aj po týždni je presvedčený, že obmedzenia mali byť zamerané iba na ohniská nákazy. Minister to povedal v nedeľnej diskusnej relácii O päť minút 12 na RTVS.
Sulík komentoval informácie o zdrojoch nákazy, ktoré začiatkom týždňa zverejnili hygienici. "Z toho som vyčítal, že evidujú päť reštaurácií, ktoré sú ohniskom nákazy. Zavrime všetky reštaurácie, ktoré sú ohniskom nákazy, ak by to nemalo stačiť, zavrime aj okolité okresy," povedal Sulík.
Minister odmietol porovnanie s okolitými krajiny, kde napríklad v Česku reštaurácie tiež zavreli. "Každá krajina sa rozhoduje sama za seba. Každá krajina má svojich odborníkov a svoju špecifickú situáciu," zdôraznil Sulík s tým, že napríklad Česko má niekoľkonásobne viac nakazených ako Slovensko. Zatvorenie prevádzok by sa podľa neho malo obmedziť iba na najviac nakazené okresy a nemalo by sa týkať celej krajiny. "Dodnes to nevidím ako zmysluplné, aj keď máme dvetisíc nakazených denne," dodal Sulík.
Podpredseda parlamentu a bývalý premiér Peter Pellegrini (nezaradený) so Sulíkom čiastočne súhlasil a myslí si, že by o opatreniach nemal rozhodovať iba premiér Igor Matovič (OĽANO). Vychádzal pritom zo staršieho rozhodnutia hlavného hygienika o obmedzení počtu osôb na svadbách, ktoré Matovič dodatočne zmiernil. Sulík pripomenul, že niektoré opatrenia, ako napríklad rozhodnutie o celoplošnom testovaní, prerokovala vopred vláda a až potom ich premiér oznámil. V prípade zatvorenia prevádzok to tak ale nebolo.
Pellegrini si nemyslí, že vláda môže bez konsenzu v zásadných opatreniach dlhodobo fungovať. Kritizoval aj z jeho pohľadu nedostatočnú pomoc podnikateľom, ktorú predstavila vláda. "Opatrenia, ktoré boli predstavené, sú iba kozmetickou úpravou," tvrdil Pellegrini. Napríklad zatvorenie reštaurácií bude mať dosah nielen na kuchárov a čašníkov, ale najmä v prípade väčších hotelov napríklad aj na práčovne či dodávateľov ostatných služieb.
Pellegrinimu sa nepáči, že vláda dostatočne nekomunikuje a nemá pripravené jasné plány do budúcna. Pripomenul, že napríklad v Rakúsku prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk vedia, za akých podmienok budú môcť otvoriť. Podľa Sulíka budú mať opatrenia veľký vplyv na podnikateľov. Koľko skrachuje napríklad reštaurácií si netrúfol povedať, no myslí si, že to bude viac ako doterajších tisíc prevádzok.