Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Babičkin koláč, šťavnatá lahôdka i nesmrteľná klasika: Pečieme s jabĺčkami

Babičkin koláč, šťavnatá lahôdka i nesmrteľná klasika: Pečieme s jabĺčkami

Zdroj: iStock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Sezóna najlepšieho ovocia je tu! Záviny, koláče a rezy plné jabĺčok majú veľa spoločného – sú šťavnaté, voňavé, krehké a len sa po nich zapráši.

Potrebujeme:

- 225 g masla

- 50 g krupicového cukru

- 1 vajce + 1 žĺtok

- 350 g hladkej múky

Na plnku

- 2 kg jabĺk

- šťavu z 1/2 citróna

- 125 g kryštálového cukru

- 1 lyžičku mletej škorice

- štipku strúhaného muškátového orieška

- 20 g masla

- trochu brandy

- malý hrnček mlieka na poliatie

Príprava:

1. Mäkké maslo vymiesime s cukrom, pridáme vajce a žĺtok. Potom po tretinách pridáme múku a cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do fólie a necháme 45 min. odpočívať.

2. Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme ich do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok, brandy a 4 – 6 lyžíc studenej vody. Varíme asi 4 minúty, stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme rozpustiť.

3. Rúru predhrejeme na 210 °C. Cesto vyvaľkáme, vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 23 cm, presahujúce okraje odrežeme a odložíme. Na cesto dáme jablkovú zmes. Odložené cesto vyvaľkáme, nakrájame na tenké prúžky a vytvoríme mriežku. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20 – 25 min.

Šťavnatý koláč s orechmi

Potrebujeme:

- 300 g polohrubej múky

- 1 kypriaci prášok

- 300 g kryštálového cukru

- 5 vajec

- 150 ml oleja

- 150 ml mlieka

- 1 PL kakaa

Na posypanie:

- 200 g vlašských orechov

- 1 kg jabĺk

Na zaliatie:

- 400 ml smotany na šľahanie

- 3 vajcia

- 150 g práškového cukru

Príprava:

1. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, cukrom, vajíčkami, olejom, mliekom a s kakaom. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu. Pečieme pri 180 °C asi 15 min. tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.

2. Medzitým orechy roztlačíme v mažiari na drobné kúsky a jablká nastrúhame nahrubo. Jablká ochutíme vanilínovým cukrom, trochu z nich vyžmýkame šťavu a rovnomerne ich poukladáme na predpečené cesto. Potom navrstvíme orechy a zalejeme rozmiešanou smotanou s vajíčkami a s cukrom. Vrátime späť do rúry a na tej istej teplote pečieme ešte 30 minút.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace