Babičkin jablkový koláč
Potrebujeme:
- 225 g masla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 350 g hladkej múky
Na plnku
- 2 kg jabĺk
- šťavu z 1/2 citróna
- 125 g kryštálového cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- štipku strúhaného muškátového orieška
- 20 g masla
- trochu brandy
- malý hrnček mlieka na poliatie
Príprava:
1. Mäkké maslo vymiesime s cukrom, pridáme vajce a žĺtok. Potom po tretinách pridáme múku a cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do fólie a necháme 45 min. odpočívať.
2. Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme ich do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok, brandy a 4 – 6 lyžíc studenej vody. Varíme asi 4 minúty, stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme rozpustiť.
3. Rúru predhrejeme na 210 °C. Cesto vyvaľkáme, vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 23 cm, presahujúce okraje odrežeme a odložíme. Na cesto dáme jablkovú zmes. Odložené cesto vyvaľkáme, nakrájame na tenké prúžky a vytvoríme mriežku. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20 – 25 min.
Potrebujeme:
- 300 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 300 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 150 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 1 PL kakaa
Na posypanie:
- 200 g vlašských orechov
- 1 kg jabĺk
Na zaliatie:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
Príprava:
1. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, cukrom, vajíčkami, olejom, mliekom a s kakaom. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu. Pečieme pri 180 °C asi 15 min. tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
2. Medzitým orechy roztlačíme v mažiari na drobné kúsky a jablká nastrúhame nahrubo. Jablká ochutíme vanilínovým cukrom, trochu z nich vyžmýkame šťavu a rovnomerne ich poukladáme na predpečené cesto. Potom navrstvíme orechy a zalejeme rozmiešanou smotanou s vajíčkami a s cukrom. Vrátime späť do rúry a na tej istej teplote pečieme ešte 30 minút.